Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Greta vs. Naomi



Greta Thunberg je 2019 postala osoba godine po uglednom časopisu Time, velika je to čast od lista koji je 1938, za osobu godine proglasio Adolfa Hitlera, a godinu kasnije Josifa Visarionoviča Staljina.

Kad je bila mala Greta je vidjela kako kroz dimnjak izlaze molekule smrti, koje ubijaju životinje u udaljenim krajevima zemlje. Greta je žrtva Aspergerova sindroma zbog čega je, osim nedostatka empatije, lako podložna manipulacijama. Unatoč tome, četiri dana nakon što je Greta počela svoj štrajk pred Švedskim parlamentom, njena majka, operna pjevačica Malena Ernman Thunberg, je objavila knjigu Scenes From the Heart u kojoj se objašnjava kako je Gretin mentalni poremećaj prednost, a ne nedostatak (koja majka to ne bi poželjela svom djetetu).

Na prvi dan Gretinog prosvjeda pred parlamentom napravljena je stranica na Fejsu, pod nazivom “We Don’t Have Time” (Nemamo više vremena), s Gretom na naslovnici, a vodi je Ingmar Rentzhog ekspert za financijski marketing. On je usput i voditelj grupacije Global Utmaning Board koja se zalaže za "novi zeleni dogovor", a koju financira švedska političarka i ekonomistica Kristina Persson, kćer milijardera i “filantropa” Sven O. Perssona. Ingmar se pohvalio činjenicom kako je on “otkrio Gretu“, no zapravo je samo jedan od lutkara koji s njom upravlja i iskorištava je u svrhu klimatske alarmističke propagande.

Ne, Greta Thunberg stoga “nije project” svjetskih bankara koji su decenijama zagovarali novi svjetski poredak, a sada (zbog zloslutnog imena) promijenili ime u Green New Deal. Već su kamere “sasvim slučajno” pratile Grertu od prvog dana “školskog prosvjeda za klimu” pred zgradom Švedskog parlamenta. Zbog toga je Greta osoba godine, a cijela generacija najmlađih je istraumatizirana strahom od globalnog zatopljenja.
Ali da se razumijemo, nema to nikakve veze s očuvanjem okoliša, smanjenjem stakleničkih plinova i slično, riječ je samo o globalnom haraču u novom obliku nakon polaganog nestanka moći “petro dolara“.

Zbog svog sindroma Greta lako izražava mržnju bijes te ne posjeduje apsolutno (lako vidljivo u raznim intervjuima) nikakvo znanje o klimatskim promjenama, osim naravno onog kojeg čita u skripti od tko zna koga napisanog.


Djevojčica Naomi Seibt, koju još nazivaju s imenom Antigreta (što ona nikako ne voli i dodaje da joj je Greta vrlo draga), nikad neće postati osoba godine u Timesu. Već se od rane mladosti suočila s antagonizmom, svojih vršnjaka i svojih profesora u vlastitom razredu, zbog stavova koje je zastupala. Iako vrlo inteligentna i elokventna, Naomi se suzdržava od davanja izjava o temama o kojima nije kompetentna i ništa ne tvrdi eksplicitno, već poziva na daljnje znanstveno istraživanje, što će nas dovesti bliže istini i smanjiti razinu alarmizma i histerije u zapadnim društvima.

Naomi traži da se i dalje proučava klima i da se Gretine poruke ne pretvore u dogme.
Koliko je poznato znanost ne priznaje dogme i sve se uvijek iznova istražuje i propituje, jer u suprotnom imamo uvjerenje temeljeno na trenutnim spoznajama, a to je sve samo ne znanost. Pa ipak, do sada provedene znanstvene studije su sveta i neupitna istina.
Postavimo si stoga samo pitanje, koliko je znanstvenih „istina“ do sada tako opovrgnuto? I to je dovoljan odgovor zašto svaku spoznaju i dalje treba istraživati.

Ono što Naomi možda ne zna je činjenica da, bez histerije i straha od neposredne apokalipse, financijski div Black Rock, Goldman Sachs, Jeff Bezos, vlasnik The Washington Posta & Co. neće moći prodati „zelene obveznice“ vladama koje nemaju novca za „prijeko potrebnu tranziciju“. Hladne glave i bez straha nijedna budala ne bi pristala na „New Green Deal“ Ursule von der Leyen i slične projekte, već bi se razina štetnih emisija smanjivala (ako je potrebno i ako znanost to dokaže, što do sada nije slučaj) tako da se nacije ne gura u dužničko ropstvo.

Ono što je, navodno, zajedničko i Greti i Naomin jest (ponavljam NAVODNO) da obje koketiraju s fašizmom, iako tu tvrdnju obje odlučno demantiraju.

Post je objavljen 13.02.2021. u 13:28 sati.