Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Pitalica 2

Nakon Isusovog uskrsnuća a prije uzašašća, Isus se sastao na večeri s 11 svojih učenika, pitanje je, koji je učenik falio? Volio bi najprije čuti Vaša razmišljanja, nakon kojih ću Vam dati svoj odgovor, jer iako smatram da će mnogi dati točan odgovor, ipak smatram da će mnogi shvatiti zanimljivost tog odgovor.



Uistinu sam ovo pitanje smatrao vrlo lakim, ali s malom zamkom u vezi Jude. Naravno da Juda prvi pada na pamet s obzirom na to da je par dana prije izdao Isusa, pa ipak Juda je bio prisutan tom sastanku, što dakako postavlja mnoga pitanja.
Onaj koji je tom sastanku nedostajao je Toma zvani blizanac, svi ćete se vjerojatno sjetiti da je Toma došao kasnije i kad su mu apostoli o tome pričali, rekao je da ne vjeruje dok ne stavi prste u Isusove rane, te tako zaslužio novi nadima nevjerni Toma.
Toma zvani blizanac je također zanimljiv lik jer iako mu je nadimak „blizanac“ nikad nije navedeno, čiji je blizanac? Hajdemo stoga napraviti jedan misaoni pokus, ako imamo jednu povezanu grupu ljudi (apostoli), s jednim karizmatičnim vođom (Isusom), i kad te ljude predstavljamo,, ovo je Petar,, ovo je Šimun,, a ovo je Toma zvani blizanac, bez da navedemo čiji blizanac,, možemo li smatrati logičnim da je riječ o blizancu karizmatičnog vođe?

Post je objavljen 12.01.2021. u 16:01 sati.