Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Zanemareni post

Daniti i Danajci

Iz Egipta su izašla 12 izraelskih plemena, među kojima pleme Danita. Po bibliji Dan je bio sin Bele, jedne od Jakovljevih priležnica. Po grčkoj mitologiji pleme Danajaca je poteklo od mitskog kralja Danaja koji je bio Belov sin. Po židovskoj mitologiji, oni su živjeli sa Egipćanima pout braće, sve dok Egipat nije počeo prevladavati, pa su morali otiči. Po grčkoj mitologiji Egipt je bio Danajov brat koji je počeo prevladavati, pa je Danaj morao otiči. Grčka mitologija u biti priča kako je Egipt imao 50 sinova, dok je Danaj ima 50 kćeri. Egiptov zahtjev je bio da Danaj dade sve svoje kćeri njegovim sinovima, zbog čega je Danaj morao pobjeći. Homer kroz svoja djela zove grke Danajci, u čemu je štos i jeli Homer bio u pravu?

Kad je Shlimann otkrio danajske grobnice u Mikeni, otkriveno je mnogo zanimljivih stvari. Jedna od njih je poludragi kamen, koji čuva u atenskom muzeju, visok dvanaestak centimetra koji s prednje strane ima prikaz onog što su mogli vidjeti, oni rijetki koji su imali pristup na ulaz u Jahvin hram, odnosno, u prvom planu je Zavjetni kovčeg iza njega u perspektivi tri stepenice i oltar na kojem su mu palili ono što je on volio mirisati.
Kako su Mikenci odnosno Danajci znali ono što su u ono vrijeme znali tek rijetki Izraeliti koji su imali pristup hramu? možda se tajna krije u biblijskoj tvrdnji da su sve te stvari radili obrtnici Danovog plemena.
Između ostalog postoje i tri nadgrobne stele s tri prikaza složene kao filmske sličice na kojima je prikazano sljedeće.

Na prvoj se vidi masa vode s gornje strane, masa vode s donje strane a između lik u tunici i sa štapom, kojeg slijedi jedna egipatska ratna kola. Na drugoj steli je lik u tunici okrenut i proteže štap prema već prevrnutim kolima. Na trećoj steli je slika kola i konja koji se utapaju u vodi, sve u svemu jasan prikaz Mojsijevog prelaska preko voda Jan Suf-a, jer preko Crvenog mora nikad nisu prešli, niti to biblija igdje spominje.
Imamo dakle Dana, sina od Bele i Danaja Belovog sina. imamo Danajce i Danite. Imamo sve te divne stvari pronađene u Mikeni koje predstavljaju sjećanje na svoje korijene. Imamo biblijsku apokalipsu koja spominje sva izraelitska plemena koja će se spasti, a među njima nema Danita, što znači da su oni davno prije izašli iz židovske povijesti i stvorili svoju, puno veću i poznatiju.

Ali kako je jedno pleme stočara, kako zamišljamo izraelitska plemena, završilo u Grčkoj? Na tom nam odgovor daje Debora, jedna od rijetkih žena koja se uzdigla na položaj sutkinje, opisane u 4 i 5 poglavlju Knjige Sudaca, jedne od najstarijih knjiga koje se nalaze u bibliji.

U jednom odlomku u tijeku priprema za ratove koje su Izraeliti stalno vodili, Debora se žali zato što pojedina plemena ne sudjeluju, pa kaže, "Dalad se odmara iza Jordana, a Dan, zašto se nalazi na brodovima?".
Trebamo li stoga rekonstruirati mediteransku povijest? Tko su uostalom bili Shardana, koji su brodovima ratovali za Faraone? A tko su Keltima bili Tuata de Danan (u prijevodu narod Danan). Daniti su dakle bili dobri obrtnici, kojima nije bio problem napraviti brodove i pobjeći iz ratnog ludila u zemlji Kanaan i ratničkog zagrljaja gospodara Jahve (iako je istina, iz biblijskih priča, da su Daniti bili u stalnoj potrazi za svojim teritorijem), koji je sebe nazivao Iš Milhama, odnosno "čovjek od rata". Očigledno je međutim da su to svoje ratno ludilo proširili diljem Mediterana, što ih je odvelo pravo pod zidine Troje, gdje su zaradili nelaskavu titulu onih čijih se darova treba čuvati. Jer njihovi darovi su bili rat, kao sjeme zla ili kakav zarazni virus kojeg su ponijeli iz zemlje Kanaan.

Post je objavljen 11.01.2021. u 11:33 sati.