Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vkrnic

Marketing

Prava ne znače ništa


staje pitanje: kako konzumirati temeljno i konvencijama ratificirano pravo osoba s invaliditetom u uvjetima kakve im (ne)osigurava zajednica.
SVAKA osoba s invaliditetom (OSI) kao i članovi njihovih obitelji u Slavonskom Brodu i okolici znaju gdje se nalaze potpuno prilagođeni Centar za socijalnu skrb HZMO, kao i zgrada županijske uprave u kojoj je, ugradnjom lifta, napokon riješen problem pristupa osobama s invaliditetom na sva tri kata.

Nakon obilaska ustanova administracije i ispunjavanja obrazaca, ostaje tek ući u vlak, a potom iz njega i izaći. Je li, pak, to razlog zbog kojeg osobe u invalidskim kolicima rijetko koriste vlak kao prijevozno sredstvo, ili to ne čine nikad, enigma je tek za rijetke.
Njihov antipod za OSI je nepristupačna trgovina Narodnih novina u naselju Slavonija 1. koja bi trebala imati barem približno jednake uvjete dvijema kao primjer istaknutim objektima. Naime, teško ćete, nakon odlaska u jednu od prilagođenih institucija/zgrada izbjeći obvezu odlaska u Narodne novine po neki birokratski obrazac.

Zbog toga, ako ste OSI u invalidskim kolicima, ili slabije pokretni, jedina mogućnost za nabavku traženog je da levitirate, ili da imate mogućnost bilokacije.

Primjerice, ako ste osoba sa 100 postotnim invaliditetom, a imate želju za putovanjem vlakom, to možete lako ostvariti ako prethodno ispunite par obveza. Trebate tek otići do Županijske uprave, zatim u Narodne novine po dvije objave i potom nazad u Županijsku upravu.

Ukoliko, zahvaljujući nekim super moćima, ipak uspijete kupiti i ispuniti sve tražene obrasce, možete napokon ići na kolodvor i kupit kartu. Međutim, vozat ćete dosta prije nego uđete u vlak, neovisno o tome koliko (ne)pokretni bili u ostvarenju svojih prava.

Srećom, umjesto vas OSI, sve to može učiniti i netko drugi, ali ako morate sami bit će vam teško to i ostvariti. Integracija u zajednici postaje nemoguća, kao i kretanje ako ostanete bez pomoći.

Četiri puta godišnje, osobe s invaliditetom imaju pravo koristiti povlastice prilikom putovanja brodom (uglavnom trajektom Jadrolinije, jer katamarane najčešće voze druge poduzeća) ili željeznicom, pritom, platit ćete 75 posto od cijene karte dok je prijevoz za pratnju besplatan.

To pravo imaju: tjelesno invalidne osobe s oštećenjem organa za kretanje od najmanje 70 posto; osobe koje po posebnim propisima ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe; invalidna djeca čiji roditelji ostvaruju pravo na dopust ili pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju; slijepe osobe koje imaju 10 posto vida; gluhe i gluho-slijepe osobe; osobe s težom i teškom mentalnom retardacijom; kronični bubrežni bolesnici na hemodijalizi; ratni vojni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata od I. do IV. skupine.

HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastruktura, osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, pružaju besplatnu pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom.

„Ako trebate pomoć i podršku pri prijevozu vlakom, molimo Vas da o tome obavijestite HŽ Putnički prijevoz ili HŽ Infrastrukturu najmanje 48 sati prije namjeravanog putovanja…" piše na službenim stranicama HŽ-a.

Nakon što napokon dođe vlak, pred sobom najčešće vidite uspon i stepenice. Ako imate sreće, doći će niskopodni u kojeg lakše možete ući ako ste u invalidskim kolicima.

Dakle, nakon obilaska ustanova administracije i ispunjavanja obrazaca, ostaje tek ući u vlak, a potom iz njega i izaći. Je li, pak, to razlog zbog kojeg osobe u invalidskim kolicima rijetko koriste vlak kao prijevozno sredstvo, ili to ne čine nikad, enigma je tek za rijetke.

Zbog svega, ostaje pitanje: kako konzumirati temeljno i konvencijama ratificirano pravo osoba s invaliditetom u uvjetima kakve im (ne)osigurava zajednica.
pristupačnost

Post je objavljen 05.08.2020. u 12:05 sati.