Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Hrvatsko zagorje

Hrvatsko zagorje


Očuvana priroda, pitomi brežuljci, izvori ljekovite termalne vode, male crkvice, marijansko svetište u Mariji Bistrici, stare hiže, kurije, dvorci, izvrsna seoska domaćinstva i kleti, gastro i eno ponuda obilježja su Hrvatskog zagorja i nije čudo što je to omiljena vikend desatinacija mnogih Zagrebčana.


Nastojala sam u svojim videozapisima uz adekvatne pjesme opisati meni drago Zagorje i Zagorce. Pjesma Suza za zagorske brege meni je najljepša pjesma posvećena Zagorju. Elegična muzika i tekst u izvedbi zagrebačkog dečka Zvonka Špišića uvijek mi stegne grlo i ovlaži oko.
O osjećajima i nostalgiji Zagoraca na radu u tuđinu pjeva i Rajko Suhodolčan u pjesmi Pod brajde sa nadom u izgledni povratak .
U pjesmi Vu plavem trnaci Marko Novosel pjeva o siromašnom i teškom životu Zagoraca nekada, napuštanju njihovi kuća u kojima su unatoč teškom životu bili sretni i veseli,

Vre slaba je stara prek stotinu let,
od njezine brajde posušil se cvet
od blata je zbita i škopom pokrita,
ne moreš prav znati jel hiža ili klet.
Nju muški su žuli prinesli na svet
za onda dok zagorec bil je još kmet
al bila je bela i zmirom vesela,
a danas od tuge se hoče podret...


Unatoč nekada mučnom i teškom životu Zagorce je krasio veseli duh što se može osjetiti u pjesmi Veselo, veselo Zagorci u izvedbi Kvartet Gubec i Kavaliri.
Hrvatska je bogata tradicijom i narodnim običajima kao što su Martrinje i Vincekovo. Iako se slave u cijeloj Hrvatskoj meni su ti običaji u Zagorju najdraži.
Vincekovo
Martinje
A sada malo šale na račun mojih Zagoraca. Nadam se da se ne će naljutiti, no sigurna sam da će moje drage Zagorke likovati.
Jezuš kak me hiče





Post je objavljen 15.02.2020. u 21:18 sati.