OVČARSTVO NA PAGU: USPJEŠNO PRILAGOĐAVANJE PROPISIMA EUROPSKE UNIJE
Autor Josip Portada
Premda je do prije tri ili četiri godine malo tko vjerovao kako će se ovčari s Paga uspješno prilagoditi propisima koji mljekarstvo prilagođavaju propisima EU-a, to se ipak dogodilo. Bilo je i dosta onih koji su tvrdili kako će ovčarstvo propasti, a ovčarstvo ne samo što nije propalo nego je ovčarstvo, uz turizam, postalo najvažnija gospodarska grana. Do prije dvadeset godina na Pagu je bilo oko 27 000 ovaca, a sada ih ima preko 35 000. Prilagodba novim propisima dogodila se na način koji nitko nije mogao predvidjeti, polako i sama od sebe, jednostavnom raspodjelom poslova. Ovčari proizvode mlijeko, a sirane proizvode sir i svi su zadovoljni. Isplativost novog načina rada potvrđuje i 58-godišnji ovčar Frane Sabalić Jurin, potomak jedne od najstarijih ovčarskih obitelji na Pagu. Sabalić svaki dan ujutro i navečer muze šezdeset ovaca i dnevno dobije oko četrdeset litara mlijeka koje prodaje „Paškoj sirani“. Po litri dobije jedanaest kuna i dvije kune poticaja.
„Na ovaj način dobijemo malo manje, ali je slađe i s puno manje obaveza i nama ovčarima je tako jednostavnije,“ kaže Sabalić. „Kada sam se ja kao potomak najstarije ovčarske obitelji na Pagu prilagodio tome onda će se prilagoditi i drugi. Mužnja traje od siječnja do lipnja i nekada su kroz cijelo to vrijeme ovčari proizvodili paški sir, ali sada ga rade samo u svibnju i lipnju. Od siječnja do svibnja mlijeko se prodaje siranama. To ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivno je što sir postaje unificiran, a negativno je to što nestaje izvornog sira proizvedenog na starinski način.“
Do nedavno je sve bilo drugačije.
„Do prije nekoliko godina moj otac i ja smo muzli oko stotinu ovaca,“ kaže Sabalić. „Mi smo muzli, a majka je pravila paški sir jer to može raditi samo pažljiva ženska ruka. Proizvodnja sira zahtijeva veliku njegu, stalno okretanje, prikladnu temperaturu, skladištenje i prodaju sira. Sada radim sam, zarađujem malo manje, ali je posao ipak isplativ.“
U „Paškoj sirani“ navode kako su promjene u otočnom ovčarstvu dobre jer se postiže ujednačena kvaliteta paškog sira, a upravo to zahtijevaju propisi Europske unije.
„Regulacija proizvodnje paškog sira je nužna jer se dobiva sigurniji proizvod dok se istovremeno smanjuje i siva ekonomija,“ kaže Nenad Škoda, rukovoditelj u „Paškoj sirani“. „Na taj način olakšan je i plasman paškog sira na tržište. Prije pet godina imali smo sto trideset kooperanata od kojih smo otkupljivali mlijeko, a sada ih imamo oko dvije stotine i dnevno otkupljujemo oko pet tisuća litara mlijeka.“