Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irenapusnik

Marketing

Pisanje i čitanje u mom životu

Irena Pušnik Knjige Klikni link


Pisanje. Pisanje s lakoćom. Jedan esej ili svezak riječi nanizan u zanosu. Stih. Priča. Dar drugom biću koje čitanjem u sebi budi istu blagodat. To pisanje me kao dobar prijatelj pratilo, tješilo, zabavljalo, uzbuđivalo, zaluđivalo, a najviše od svega davalo smisao mom postojanju.

Čitanje. Čitanje do dugo u noć. Uz svijeću dok mi oči ne umore se toliko da samo zaspem. Jednom tako u opijenosti knjigom kao djevojčica idućeg dana sam igrala ispred zgrade tenis i tekst pročitan tijekom noći se nalazio u mom novom danu u obliku oduševljenja koje me gotovo podizalo iznad zemlje. Sjećanje na pročitane retke me potpuno obuzelo.

Te dvije moje strasti iznevjerile bi me samo onda kad bi se trebalo eksponirati, a moja me tiha priroda nije dala kolumnama i uplitanju u krugove književnika ili očijukanju s povijesnim ili dnevnim događajima. Niti sam dala da me tržište i neprofitnost obeshrabre.

Moje pisanje služilo je meni. Tek sam jedan rukopis poslala izdavaču, nedovoljno uporna i nestrpljiva, a u vrijeme kad su se tiskare i knjižare u centru Zagreba pozatvarale. Ipak jedan tekst čuvam ako se pojavi izdavač, a ne tražim ga. Ima da se javi sam valjda (toliko o mojoj taktičnosti). Ostalo što sam stvorila objelodanila sam na internetu. Nikad nisam htjela etiketu ili kritiku. Ako tržišta nema meni i ne treba široka masa jer je svaka takva masa prosječna, nebritka, kruha i igara uvijek željna. Moj je čitatelj rijetka pojava, vrijedna pažnje, vrijedna mog vremena.

Znala sam da mogu pisati i bez publike. Za sebe. Spašavati se tipkanjem u terapijske svrhe kad bi me stisnuo život. Moje se pisanje tijekom vremena modeliralo u što god sam poželjela ili trebala. Imalo je funkciju i smisao samim time što sam postojala ja koja pišem. Ni jedan drugi svjedok tomu nije bio neophodan.

Mlada, ispoljavala sam eros, starija družim se s tipkovnicom kao sa svojom mačkom, a ona mi dolazi u krilo tješiti me, razonoditi me. Tako je i noćas, a tako će ostati dok me ima na Zemlji.

Diši, piši, Irena, sve je i uvijek će biti samim time u redu.





Post je objavljen 13.10.2019. u 00:58 sati.