Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Ljubavna cestica




PD Strilež iz Crikvenice organiziralo je u subotu izlet po šetnici koja je nazvana Ljubavna cestica, a došli su i planinari iz HPD Željezničar iz Zagreba. Šetnica je nezahtjevna, ali se od jednog dijela može po strmom kamenjaru popeti do Kavranove Stene. Smatra se da su je osmislili Ante Premužić i Alfons Kauders, dva cijenjena šumarska stručnjaka.

Ovako piše na Wikipedia.hr:

Ljubavna cestica je turističko-rekreativna staza u Crikvenici. Na području Sopaljske izgradio se sustav staza 1930.-tih godina 20. stoljeća. Zbog velikoga broja mladih ljubavnih parova, koji su se ovdje šetali, nastao je naziv ljubavna cestica. Ljubavnom cesticom služili su se stanovnici Crikvenice i turisti. Poslije Drugoga svjetskoga rata bila je zapuštena i pomalo zaboravljena. Društvo Crikveničana započelo je volonterski obnovu ljubavne cestice u rujnu 1999. godine. Radovi su trajali do 2002. godine. Obnova se nastavila 2009., sredstvima Primorsko-goranske županije. Šetnica pruža doživljaj šumskog mira i opojnih mirisa mediteranskog rastlinja. Okolica šetnice bogata je submediteranskim raslinjem. Od drveća rastu: hrast medunac, bijeli grab, crni jasen, crni grab, crni bor, alepski bor, maklen, himalajski cedar i dr. Od ostalih vrsta grmlja i raslinja javljaju se: rašeljka, klen, smrika, drača, drijen, veprina, vrijesak, visibaba, bršljan, ljubičica i šumska ciklama.


Kasno sam krenuo i neko vrijeme se zadržao kod gradine Badanj i tako nisam uspio stići planinare, ali sam sreo mnoge šetače, neke i sa maskama. Šetnica je većim dijelom markirana planinarskim oznakama, a ima i ovako modificiranih kako bi znali da se nalazimo na pravoj stazi.


Kod gradine lijepi pogled na mjesto Grižane i dio Vinodola sa strmim grižima.


Ovako dijelom piše na info tablama kod gradine Badanj:
U neposrednoj blizini Crikvenice, uz tok Dubračine, postoji nevelika, ali strateški izvrsno postavljena gradina - Badanj, najstariji spomenik srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu. Nije poznat izvorni naziv utvrde, napuštene nakon velikog potresa u 14. stoljeću. Dio vojne posade se vjerojatno preselio u obližnje naselje Kostelj, a funkcije nadzora nad ušćem rječice Dubračine je preuzeo drevni Kotor. Pojedinačni nalazi antičkih opeka ugrađenih u zidove Badnja mogu značiti da je jezgra utvrde nastala još u razdoblju sutona antike, odnosno ranobizantskome dobu, između 4. i 6. stoljeća. Uz povijest Badnja se vezuje legenda o zakopanom blagu koje čuva velika zmija, a Hrvati su je čuli od starosjedilaca koje su tamo zatekli.


Pogled sa zidina prema rijeci Dubračini ispod.
Ujutro sam samo bananu i kafe i ovdje sam odmorio uz energ. pločicu i vodu.

Pogled na Badanj sa nastavka puta.


Na ovom dijelu je stazu trebalo znati napraviti.


Dan je bio pravi proljetni, prije Badnja sam vidio ljubičice i kostriš a iznad u šumi visibabe.


Bilo je i leptira, ovog sam uspio snimiti jer je sletio na stazu malo ispred mene.


Najzahtjevniji dio je uspon na Kavranovu Sten, ali to ne spada pod "Ljubavnu cesticu".
Usred veljače mi u kratkim rukavima.

Na vrhu je križ, a ima i planinarski pečat.
(Moja jakna koju nisam koristio i ruksak).

Pogled na Crikvenicu...


...i otok Krk. Približio sam malo Solinski zaliv i mjesto Čižići, gdje će biti ugodno za kupanje u moru već u svibnju.


Friška fotka zadovoljnih zagrebačkih planinara u Crikvenici (skinuta sa stranice HPD Željezničar.)


Fotke za povećati: Pogledi sa vidikovca na stazi prema Vinodolu i gradini Badanj.


Dolaskom u Novi sam već dobro ogladnio (i ožednio) i za prvu ruku dok ložim peć i pripremam večeru miješana salata, većinom sa potočarkom, domaće masline, sir, maslin. ulje...


Post je objavljen 18.02.2019. u 19:45 sati.