Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Pueblo Santo Domingo – 'narod tirkiznih ogrlica'

Pueblo Santo Domingo jedan je od najvećih puebla Novog Meksika (ima ih ukupno 19) čiji stanovnici su potomci starosjedilaca koji su svoj pueblo nazivali 'Gipuy heishi' što bi u prijevodu s keresan jezika označavalo tirkiz i školjku, materijale od kojih su izrađivali (još uvijek izrađuju) nakit.

Godine 2009. Pueblo je službeno promijenio ime u Kewa Pueblo, a time je i promijenjen veliki plemenski pečat puebla. Tako pueblo danas ima dva pečata, ali ovaj noviji je službeni dok nitko ništa nema protiv ako se rabi i stari pečat.

Stari pečat bio je obrubljen crnom kružnicom, užetom crne boje i napokon prstenom u kojem je pisalo GREAT SEAL SANTO DOMINGO PUEBLO u gornjem dijelu, a u donjem dijelu između dvije stabljike kukuruza pisalo je NEW MEXICO.

Ispuna starog pečata bile je dvobojna u gornjem dijelu plave (nebo), a u donjem dijelu crvene boje (pijesak). U plavoj ispuni dominira španjolska misionarska crkva, koja je uklopljena u zgrade puebla.

U donjoj crvenoj ispuni nalaze se službena zastava SAD grboslovno desno i službena zastava američke savezne države New Mexico grboslovno lijevo. Između zastava stilizirano je prikazana glava konja.

Novi pečat koji je postao službeni kada je Pueblo i promijenio ime iz Santo Domingo u Kewa također je kružnog oblika gdje prvi prsten sadržava ukupno šesnaest stiliziranih (trokutastih) prikaza zgrade od čerpića. Zatim u drugom prstenu imamo podjednako (na četiri dijela) podijeljeno bijelu-crvenu-plavu i žutu boju redoslijedom 12-3-6-9.

Unutar ispune u gornjem dijelu nalazi se stilizirani prikaz planinskog krajobraza iznad kojeg je crveno sunce. U središtu je keramička zdjela s karakterističnim uzorkom okružena prstenom tirkizne boje. Ispod je zdjela puna tirkiznih kuglica za izradu nakita.

Sa svake strane nalaze se po jedna stabljika kukuruza, a skroz na dnu prikazan je stilizirani zvonik stare misionarske crkve. U gornjem dijelu izvan prstena pečata piše THE GREAT SEAL OF KEWA PUEBLO, a u donjem dijelu NEW MEXICO.




Post je objavljen 02.02.2019. u 14:30 sati.