Opće povrćarstvo (143956)
Za jesensku i zimsku proizvodnju presadnice se uzgajaju na otvorenom, a sjetvu je moguće obaviti sijačicama. Stoga su glavni ciljevi predmeta naučiti i olakąati studentu da se sluľi računalom i njgovim softwerskim alatima i da na najlakąi način dođe do potrebih informacija. Stoga su mahunarke izuzetno vrijedni predusjevi. Prilikom ulaska u sustav potpore korisnik preuzima obvezu petogodišnjeg razdoblja provođenja operacije o čemu potpisuje Izjavu koja je sastavni dio jedinstvenog zahtjeva.
Kromosomi - struktura i funkcija. Suzbite ih ili bubamarama ili prstima,ni kom slučaju ne prskajte insekticidima. Naime, uništavajući biljke konkurente, omogućujemo bolji i brži razvoj kulture. Svake godine tijekom trajanja prijelaznog razdoblja korisnik je dužan na jedinstvenom zahtjevu zatražiti potporu za EKO na listu A i prijaviti površine na listu B u skladu s propisanim rokovima podnošenja jedinstvenog zahtjeva.
Opće povrćarstvo (143956) - Za uspješan uzgoj potrebno je puno svjetlosti, pa stručnjaci smatraju da je sadnju najbolje napraviti tijekom listopada ili u mjesecu ožujku.
Opis predmeta Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća — tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke ; Osnovni biološki zahtjevi temperatura zraka i tla, svjetlost povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja. Tijekom predavanja koriste se sljedeće tehnike: prikaz sadržaja na početku predavanja, pravljenje bilježaka na štampanim izlistcima prezentacije unaprijed dostupna prezentacija , redovite stanke u kojima su moguća pitanja, pojašnjenja i ponavljanja važnih informacija te završni sažetak predavanja. Vježbe izračuna sjetvene norme te vrste i količine gnojiva u proizvodnji povrća različitim tehnikama razmnožavanja. Vježbe u praktikumu se provode u skupinama od 15 do 20 studenata. Ishodi učenja i način provjere Ishod učenja Način provjere Identificirati povrćarske vrste u stadiju sjemena, kotiledonskih listova i razvijene biljke Usmeni kolokviji K1-3 Definirati biljni dio kao cilj uzgoja povrćarskih kultura. Usmeni kolokviji K1-3 Izračunati potrebne količine sjemena i gnojiva u uzgoju povrćarskih vrsta. Pisani kolokviji K4-5 i seminar Diskutirati o povrću kao vrijednim namirnicama biljnog porijekla i važnom dijelu poljoprivredne proizvodnje u RH. Test znanja 1 TZ1 Primijeniti različite tehnike razmnožavanja povrćarskih vrsta Test znanja 1 TZ1 Grupirati povrćarske kulture obzirom na sličnosti u morfološkim i biološkim svojstvima. Test znanja 2 TZ2 Objasniti važnost poznavanja ekoloških uvjeta proizvodnog područja i zahtjeva tržišta pri izboru povrćarskih kultura za uzgoj Test znanja 2 TZ2 Način rada Obaveze nastavnika Informirati studente o nastavnom planu predmeta, obvezama koje trebaju ispuniti, načinu oblikovanja ponderirane ocjene i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Dodjeljivanje tema i ocjenjivanje sadržaja seminara. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita. Priprema nastavnih i ispitnih materijala Obaveze studenta Redovito pohađanje nastave predavanja, vježbe, seminari predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama u praktikumu, na pokušalištu i terenu. Polaganje kolokvija i testova znanja, odnosno, završnog ispita. Izostanci su dopušteni sukladno Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu. Seminarski rad S - izrada Dodjela individualne teme seminara iz sjetvene norme povrtne vrste. Predaja pisanog seminara do kraja semestra. Pisani kolokvij K 4-5 - izračun sjetvene norme i gnojiva u proizvodnji povrća. P-1 Povrće u biljnoj proizvodnji. Proizvodnja povrća u Hrvatskoj u odnosu na Europu. Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća. VP-2 Sistematika povrtnih vrsta prema botaničkoj pripadnosti i morfološka svojstva biljnog dijela koji je cilj uzgoja. VP-2 Berba jesenskog povrća. Jednokratna i višekratna berba, postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja. P-1 Hranidbena vrijednost povrća i uloga u ljudskoj prehrani. Osnove agrotehnike u povrćarstvu. VP-2 Morfološka svojstva sjemena povrtnih vrsta. VP-2 Kolokvij usmeni — poznavanje sjemena povrtnih vrsta i botanička pripadnost. P-2 Program proizvodnje povrća. Ekološki uvjeti uzgoja povrća klima, tlo, hranjiva i voda. Sustavi proizvodnje konvencionalni, integrirani i ekološki. Test znanja VP-2 Morfološka svojstva povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova. VP-2 Kolokvij usmeni — poznavanje povrtnih vrsta u fazi kotiledonskih listova i botanička pripadnost. VP-2 Sjetvena norma u uzgoju povrća različitim tehnikama razmnožavanja. VP-2 Osnove ishrane i gnojidbe povrćarskih kultura. S-2 Seminar: Kalkulacija količine sjemena u proizvodnji povrća različitim tehnikama uzgoja. VP-2 Kolokvij pisani — sjetvena norma i proračun gnojidbe u uzgoju povrćarskih kultura.