Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Zastava Nipmuc plemena – 'slatkovodni ljudi'

Ime Nipmuc plemena najvjerojatnije potječe od riječi Algonquin jezika 'nipnet' što bi u prijevodu moglo označavati 'mali ribnjak', ali bi se moglo prevesti i kao 'slatkovodni ljudi'.

Nipmuc pleme živjelo i obitavalo je uz rijeke ili na obalama jezera Nove Engleske, točnije u današnjim zapadnim dijelovima države Massachusetts, a u dodir s prvim bijelim kolonistima došlo je oko 1620.

Naime, Nipomuc pleme bilo je orijentirano na poljoprivredu, uzgajanje kukuruza, a selili su se u zavisnosti od godišnjih doba i uvijek ostajali u svojim granicama. Nikada nisu ratovali sa susjednim plemenima (Wampanoag, Narragansett, Massachusetts,, Pequot, Mohegan i Pocumtuc) koji su ih smatrali 'nomadima kukavicama'.

Međutim, Nipmuc ljudi doista nisu bili 'bijedne kukavice' (ja bih prije napisao da se jednostavno nisu željeli organizirati u ratničke skupine i iznad svega voljeli su mir), a to su dokazali tijekom Metacometovog rata (1675. – 1678.).

Taj rat, možda u literaturi poznatiji kao 'Rat kralja Filipa', ili možda 'Prvi indijanski rat', Nipomuc ljudima donio je čistu propast jer njihova populacija je svedena na minimum. Eh, sada se moram malo udaljiti i objasniti taj rat.

Dakle, to je rat između plemena Wampanoag, Narragansett, Massachusetts, Pocumtuc i Nipmuc protiv 'bijelih kolonista' Nove Engleske. Dakle, predaka onih 'Sinova slobode' koji su nosili zastavu 'drva života' (zeleni bor u grboslovno desnom kutu na crvenoj podlozi), a uz njih su stala plemena Pequot i Mohegan.

Naravno, pobijedili su kolonisti i žestoko (do istrebljenja) se obračunali s poraženima, među kojima su nažalost bili i Nipmuc ljudi. No dobro, zastava Nipmuc, koji su se nekako održali i danas ih ima svega 2000 (od nekadašnjih 15 000 pripadnika prije dolaska bijelih kolonista), ipak su 1869. od države Massachusetts dobili trajno svoju zemlju i svoju zastavu.

Žalosno, nikada im se nitko nije ispričao za strašne pogrome koje su preživjeli zbog jednostavne ljudske potrebe za komadićem plodne zemlje i plavog neba, no, Nipmuc ispriku nikada nije ni tražio, a zemljom i dalje koračaju uzdignute glave.

Zastava Nipmuc je plave boje s plemenskim kružnim pečatom koji je obrubljen žutom bojom i ispunjen smeđom u čijem je središtu zelena stabljika kukuruza ispod koje su valovite plave crte što i je simbol rijeke. U gornjem dijelu iznad plemenskog pečata bijelim slovima piše NIPMUC, a u donjem dijelu NATION.




Post je objavljen 26.10.2018. u 14:40 sati.