Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Mohikanci (Muhhekunneuw) 'Muh-hecon-ne-ok' – 'narod velike rijeke'

Narod Mohican, nama poznatiji pod nazivom Mohikanci, živio je u dolini rijeke Hudson. Sami Mohikanci sebe su nazivali Muhhekunneuw, što bi u prijevodu s algonkin jezika označavalo ljude koji žive na velikoj rijeci.

Susjedi Mohikanaca nazivali su ih drugačijim nazivima, pa su ih neprijateljski Irokezi nazivali 'Akochakanen', narod Shawnee nazivao ih je 'Nhikana', a i prvi 'bijeli' doseljenici nisu ih nazivali istim nazivom.



Tako ih Nizozemci (s kojima su u dodir došli već oko 1600.) nazivaju 'Canoe' (Kanui) ili 'riječni indijanci', a Francuzi ih nazivaju Mourigan. Međutim, pogrešno je Mohikance nazivati 'Mohegan', jer to je sasvim drugi narod.

Zastava Mohikanaca je bijele boje koja je s vanjske strane omeđena uskim crvenim rubom. U središte zastave je plemenski pečat. Pečat je okrugli i podijeljen u četiri četvrtine. Svaka četvrtina ima usku traku s četiri svetih boja (crvena, crna, žuta i bijela), a u sredini pečata je plemenski totem nazvan 'mnoge staze'.

U grboslovno desnom crvenom kvadrantu je sivi vuk. Grboslovno lijevi kvadrant crne boje prostor je za zlatnog purana. Grboslovno desno ispod je bijeli kvadrant u čijem je prostoru crni medvjed, a grboslovno lijevo ispod je žuti kvadrant u čijem prostoru je zelena kornjača.

Kod prvog kontakta s 'bijelim' doseljenicima populacija Mohikanaca brojala je oko 25 000 ljudi, a nakon završetka Američkog rata za nezavisnost ostalo ih je svega 138. Ratovi, bolesti i alkohol koje su donijeli bijeli doseljenici gotovo su istrijebili Mohikance, pa ih do rata 1812. više gotovo nije ni bilo.

Tako s narodom Mohikanaca i njihovom zastavom ja započinjem novu seriju o narodima Američke istočne obale i završavam seriju o narodima s Velikih jezera.




Post je objavljen 21.10.2018. u 13:19 sati.