Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

OD SUNCA SJAJNIJA

Od sunca sjajnija, od zvijezda krasnija, nebeski cvijet,
Bez grijeha začeta, Djevice presveta, slavi te svijet.Pažani, njihovi gosti i mnogi hodočasnici sa otoka i dalje, još jednom su obilježili blagdan Velike Gospe.

Procesijom iz Starog grada, uz marijanske pjesme i moljenje krunice uz brojne vjernike, sudjelovao je crkveni zbor, članice i članovi KUD-a «Družina» u paškoj narodnoj nošnji, članovi DVD-a Pag i njihovih gostiju, ove godine po prvi puta i članovi hrvatske Policije na čelu sa Glavnim ravnateljem gospodinom Nikolom Milinom i njihovim ministrom Davorom Božinovićem, saborskim zastupnikom Marijanom Kustićem.


Vrijedni članovi DVD-a Pag sa svojim vozilom dočekuju procesiju na pola puta uz okrijepu što je izuzetno značajno za mnoge hodočasnike.

Procesiju s čudotvornim kipom Majke Božje na vratima Zborne crkve dočekao je mons. Jure Bogdan, Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj koji je i predvodio misno slavlje.

Pažani svoju temeljnu crkvu nazivaju «Vela crikva» i pored svoje veličine, bila je pretijesna da primi sve hodočasnike koji su htjeli učestvovati u svetoj misi. Mnogi su na «pijaci» učestvovali u ovom veličanstvenom činu.

Pored navedenih visokih gostiju, misno slavlje uveličali su i gradonačelnik Paga, Ante Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća, Domagoj Vičević.

Svečano misno slavlje predvodio je crkveni zbor uz pomoć Policijske klape «sv.Mihovil», što je dalo dimenziju više ovom slavlju.


U propovijedi, biskup Bogdan je naglasio da svetkovina Uznesenja blažene Djevice Marije ne govori samo o cilju, nego govori o putu koji trebamo prijeći, da bi smo znali što je na tom putu Bogu vrijedno. Posebno se osvrnuo na ulozi žene i majke u obitelji,a li i u društvu.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik don. Gašpar Dodić svesrdno je zahvalio mons. Bogdanu što nas je počastio uveličavši ovo slavlje, zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u veličanstvenoj procesiji, našem crkvenom zboru i klapi «sv. Mihovil» koji su dodatno dali ton više cijeloj ovoj svečanosti.

Kao trajnu uspomenu župnik don. Gašpar Dodić, darovao je biskupu Juri Bogdanu sliku koja bi ga trebala podsjećati na ovaj današnji dan.

Na kraju misnog slavlja prije zazivanja Božjeg blagoslova, mons. Jure Bogdan vidno uzbuđen još jednom se obratio svima nazočnima kazavši:- da već neko vrijeme odgađa posjet ovom gradu radi svojih obveza kojih ima, ali da se danas uvjerio u svu snagu katoličke odanosti i svih onih paških sinova koji su obilježili svoje djelovanje u Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu u kojem je on vršio službu rektora.

Nakon svete mise, usljedilo je narodno slavlje na središnjeg gradskom trgu uz klapu «Intrade».


Post je objavljen 16.08.2018. u 15:59 sati.