Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

OD KOLIJEVKE PA DO BRANKA

Inače. Branko Radičević je rođen u Hrvatskoj (Sl.Brod)

Ovo ispod je text moje prijateljice.
A na njega me ponukao Fresh jer je u jednom trenutku pomislio da je Jokić, onak simpatičan! a i neš se raspisao o prosvjetarima, pa evo priloga

Cjelovita kurikulna reforma je ideološki anacionalan projekt zasnovan na nepotizmu i korupciji

Cjelovita kurikulna reforma je, bez imalo sumnje, ideološki projekt kojemu ni približno nije bitna dobrobit obrazovanja, iza koje se tobože krije, nego svim raspoloživim sredstvima nastoji u odgojno-obrazovni sustav zasijati sjeme treće Jugoslavije, čije bi središte dakako opet bilo u Beogradu, na štetu hrvatskih interesa. Uviđa to jasno nova vlast, ali je pitanje hoće li imati snage obustaviti takav jedan iznimno štetan projekt za cijelu Republiku Hrvatsku, jer im je očito da su snage koje predvode tobožnju reformu iznimno jake i raspoređene po svim strateškim položajima, od medija, civilnih udruga, pojedinih fakulteta, kao i u samom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta (MZOS), te u nadležnim agencijama. Dobronamjerna, naime, javnost ne uviđa ni približno pozadinu cijeloga projekta, nego je grčevito usmjerena na iščitavanje ponuđenih dokumenata za stručnu i javnu raspravu, kako ne bi potratila i tako nevjerojatno prekratko vrijeme za proučavanje čak 3791 stranice, dok se istovremeno gotovo uopće ne osvrće na evidentan nepotizam i korupciju kojima je ovijena ta famozna reforma.

Da je riječ o ideološkom projektu u kojemu sve vrhnje ubire skupina podobnih, povezanih vrlo čudnim i ne baš časnim vezama, potvrđuje mnoštvo pokazatelja, od kojih svakako zaslužuje barem nekoliko da ih se navede.

Prije svega, valja usporediti imena autora Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (radna i službenainačica), temeljnog dokumenta za provedbu Cjelovite kurikulne reforme, s imenima onih koji su raspoređeni u okviru Ekspertne stručne skupine, te s imenima voditelja drugih stručnih tijela za provedbu CKR-a, na temelju čega će postati evidentno da je mahom riječ o istim ljudima. Glavno ime dakako nije Boris Jokić, nego Neven Budak, alfa i omega CKR-a, siva eminencija koja tobožnju reformu, a zapravo najobičniji anacionalni ideološki projekt s mogućim elementima veleizdaje, neumorno gura u željenom smjeru, odnosno onom smjeru u koji su nas gurali njegovi nadređeni iz prethodne vlasti.

On je tako, kao poseban savjetnik za znanost bivšeg premijera Zorana Milanovića, istovremeno bio član Nacionalnoga koordinacijskoga tijela za izradu Strategije, predsjednik njezina Nacionalnog operativnog tijela, te član svake njezine radne skupine, ali to nije bila nikakva zaprjeka da ga bivša Vlada nešto kasnije imenujepredsjednikom Posebnoga stručnoga povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Zanimljivo je, naime, da je nakon provedenog tobožnjeg javnog poziva, upravo Budaku pripala zadaćaprocjenjivati vjerodostojnost dokumenta koji je stvarao, te da je uz to baš njega dopalo da budno pratikako se i koliko on implementira u Cjelovitu kurikulnu reformu.

Ne treba niti napominjati kako je „transparentan“ spomenuti javni poziv omogućio da se i drugih šest imena, od ukupno 10, onih koji su pisali Strategiju, nađe u istom Povjerenstvu zaduženom za superviziju CKR-a. Ne treba također niti spominjati kako je jednakom vjerodostojnošću javnoga poziva omogućeno dačak pet od ukupno sedam članova Ekspertne radne skupine bude izabrano u to tijelo, unatoč činjenici kako su sudjelovali u pisanju Strategije. Ako to nije sukob interesa, doista se valja upitati što onda je.

Svakako treba imati u vidu kako su članovi Eksperne radne skupine povezani nepotističkim vezama,odnosno gotovo su svi diplomirali na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG), a mahom pripadaju obrazovnim područjima psihologije, filozofije, sociologije i pedagogije. Od njih su pak troje (Jokić, Baranović, Ristić Dedić) istovremeno i zaposlenici Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), a nije naodmet napomenuti kako su gotovo svi zaposlenici toga Instituta polaznici FFZG-a. Ako to nije sukob interesa, doista se valja upitati što onda je.

No, ako nekome sve navedeno nije dovoljna potvrda nepotizma i korupcije, dobro je istaknuti kako unutar IDIZ-a postoji Centar za omladinska i rodna istraživanja, a riječ je o članici tzv. GOOD inicijative, organizacije koja u sebi uključuje 40-tak civilnih udruga, evidentno naklonjenih ideji treće Jugoslavije, te uz to i promoviranju rodne ideologije. Ta pak Inicijativa nečijom nesmotrenom i čini se nikad opovrgnutom odlukom ima veliki upliv na odgojno-obrazovni sustav, koji je prije svega vidljiv u različitim školskim i izvanškolskim projektima u koji su, naivnošću razrednika, ravnatelja i drugih sudionika odgojno-obrazovnog procesa, uključeni mnogi i mnogi učenici.

Sve to pokazuje kako je itekako vidljiva okosnica: SDP (i druge stranke prethodne vlasti) – Filozofski fakultet u Zagrebu – Institut za društvena istraživanja – GOOD-inicijativa (i uopće Platforma 112), odnosno kako je ta okosnica nesumnjivo usmjerena prema implementaciji Strategije u provedbu Cjelovite kurikulne reforme, a da to sve teče glatko i bez većih problema omogućili su sami sebi preko tzv. javnih poziva u kojima su upravo sami sebe i birali.

U tom je smislu još zanimljivija činjenica (točnije da nije žalosna, bila bi smiješna) kako je upravo toj, na takav nelegitiman način izabranoj Ekspertnoj radnoj skupini, povjerena i zadaća analiziranja pristiglih primjedbi sa stručne i javne rasprave, odnosno upravo će oni odlučivati koju će primjedbu prihvatiti, a koju ne će. I slijepcu je tako jasno da će potpuno ignorirati sve one mnogobrojne i vrlo kritične primjedbe koje su oprečne njihovom lijevo-liberalnom svjetonazoru. Da je to doista tako, jasno je i iz činjenice kako jeCarnet, u tijeku stručne rasprave i prije početka javne rasprave, objavio nadmetanje za nabavu usluga izrade otvorenih digitalnih obrazovnih sadržaja, a na temelju prijedloga pojedinih predmetnih kurikula, koje je naveo relevantnim. Tek nakon upozorenja da je riječ o prejudiciranju Ministrovih odluka i nelegalnom djelovanju, Carnet je poništio natječaj, no sam čin pokazuje kako i na tu Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu pada sumnja da je na jednak način povezana nepotističkim sponama.

Jednako kritički treba budno pratiti najavu MZOS-a da će uputiti poziv zainteresiranim školama za eksperimentalnu provedbu CKR-a, jer je s jedne strane time unaprijed obezvrijedio javnu i stručnu raspravu, odnosno potpuno odbacio jedan od mogućih legitimnih zaključaka, a to je da je CKR toliko štetan da od njega treba odustati, a s druge strane, bez do sada pokazane nedovoljne pozornosti, na takav način može omogućiti ideologiziranim školama (kojih itetako ima!) da upravo one budu nositelji eksperimentalne provedbe.

Iako u provedbi CKR-a ima i mnoštvo drugih problematičnih točaka, a javnosti su prije svega vidljive, uz protuustavno forsiranje imenice kurikulum, kroz kritiku nekoliko prijedloga kurikula, napose Hrvatskoga jezika, Povijesti, Katoličkoga vjeronauka, priodnih znanosti, Građanskoga odgoja i obrazovanja itd., zaključci vode prema nužnosti zakonitog postupanja, odnosno prema jasnom zahtjevu da se svi koji su uključeni u Cjelovitu kurikulnu reformu podvrgnu javnom preispitivanju za nepotizam i korupciju, te na takav način potvrde, ako mogu, svoju stručnost i apolitičnost.

* * * * *



Published by zrnce



a evo još malo materijala





Post je objavljen 06.03.2018. u 16:32 sati.