Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narubupameti

Marketing

Situacija na terenu

Pada pada snježak,
a na zemlju mraz.
Hladna bijela zima
došla je do nas...


Krijepi me neki suludi optimizam. Bijeli optimizam. Pjevušim dječje pjesmice, predlažem grudanje na parkingu, ispijanje kuhanog vina, ali kolegice mi se smiju. Kolegice kažu, ne bi ti bila tako vesela da moraš autom dva sata putovati do posla kroz ovaj kaos. Da, istina je, živim na deset minuta pješke od posla. Kroz snijeg mi treba petnaest minuta, jer sam usavršila hodanje po jajima pa mi polu očišćene, zaleđeno bljuzgave staze ne predstavljaju problem. Priznajem, nije isto. Ali ipak mi se čini da je tu stanje uma presudnije. Doduše, ne nužno moje stanje uma. Moje stanje uma je raskoljeno. Dijete i starac žive jedno pokraj drugoga, suluda optimistkinja pokraj trezvenog nemilosrdnog razuma. Pretežito ovo prvo, dok me okolnosti ne prisile na ovo drugo.

Vožnju je potrebno prilagoditi uvjetima na cesti.

Dakle, ustati se malo ranije, očistiti auto, prilagoditi se, postaviti ispravne postavke u mozgu, prva brzina, i avantura usporenosti započinje.

Volim kada vremenski uvjeti stisnu ljude, prisile ih na male korake i intimnost. Udruži nas pukom jednostavnošću bijelog okruženja. Stranac postaje suputnik u nevolji. Svi su mi odjednom stranci, jer nikoga ne prepoznajem pod slojevima šalova i kapa nabijenih preko očiju. Pozdravljaju me ljudi koje ne poznajem, pogled im je bistar, a obrazi svježe rumeni. Zavirivanje pod kapuljače skriva iznenađenje prepoznavanja ili zbunjenosti.

Malo smo si bliži, malo prisniji, poznanici po snijegu.

Vožnju je potrebno prilagoditi uvjetima na cesti.

Kušam te riječi i dobro mi leže na jeziku. Dobar savjet za više od obične vožnje do posla. Štoviše, skriva u sebi potencijal za oblikovanje životne filozofije.

Nešto slično tome mi je i otac govorio, Vrhovni zapovjednik je situacija na terenu. Naravno, on je to govorio u kontekstu rata, ali zar ne vodimo svi mi bitke, svakodnevne, tjedne, godišnje, ne bi li pobijedili u ratu života, i neminovno se vodimo situacijom na terenu. Zapovjedni lanac naših života je dugačak, zakoni, svećenici, izvršna vlast, poslodavac, moral, roditelji, stručnjaci, teoretičari, planeri, rokovnici.


Jebeš zapovjedni lanac. Situacija na terenu kaže – uspori, stani, udahni, izdahni.






Post je objavljen 23.02.2018. u 12:38 sati.