Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Devil's Pass (2013)

 photo devils-pass-movie-poster-dyatlov-incident_zps9tfh9gwd.jpg

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro studenata odlazi snimiti dokumentarni film na temu Dyatlov Pass Incidenta, događaja koji je u ruskim planinama ostao neobjašnjiv nakon smrti devetero planinara. Stvari se jako kompliciraju kada počinju shvaćati što se uistinu tamo dogodilo 50 i nešto godina prije...

 photo vMzczyC_zpsxofha4c5.png

Stigao je kod mene na red i ovaj found footage film rusko-američke produkcije, koji se istovremeno bavi i istinitim događajem. Da vam sada ne opisujem detaljno što se to zapravo dogodilo, ukratko, 1959. godine skupina od devetero ljudi prenoćila je kod mjesta Dyatlov Pass okruženi snijegom i planinama. Posebna je stvar što su svi pronađeni mrtvi i pod hipodermijom, no međutim, gotovo nijedna žrtva nije umrla od posljedica smrzavanja, a nekima je falio i jezik, polomljena rebra su imali, šatori su rasporeni iznutra itd...nešto više pročitajte o tome jer je stvarno zanimljiv i po mnogim teorijama neobjašnjiv incident. Dakle, imamo film koji je snimljen u obliku dokumentarnog filma, gdje u principu prvih 45 minuta nemamo ništa od horora, nego većinski upoznavanje s radnjom, uvodna snimanja i pojašnjavanja realnog incidenta, intervjuiranje likova i upoznavanje s protagonistima. Redatelj Renny Harlin nije neupoznat s horor žanrom, imao je on filmove poput četvrtog dijela Elm Streeta, Duboko modro more, remake Exorcista iz 2004., a što se tiče planinskih tematika, jedan od najpoznatijih svakako je njegov Cliffhanger sa Stalloneom. Moram priznati da sam daleko više očekivao od Harlina, kao i od same realizacije ove istinite priče, no, ispalo je nažalost da je Devil's Pass (ili Dyatlov Pass Incident, kako hoćete) zapravo meko, neizglancano i suviše banalizirano djelo koje posjeduje hrpu rupa, neadekvatne glume i bezveznih rješenja.

 photo 960_zpshwnimuqj.jpg

No, da ne ispadne da je sve ispod prosjeka, dotaknut ćemo se prvo pozitivnih dijelova: OK dijalozi u prvih 45 minuta stvore nam dojam prave zanimacije prema filmu i što bi se moglo dalje događati, što nećete zapravo moći pogoditi da ste ne znam kakav filmofil, što je opet dobar element iznenađenja. E sad, to što će se vidjeti kasnije, dobro je po nekoga, po nekoga ne (spadam u potonju skupinu). Stvaranje napetosti primjećivanjem tragova i laganim početkom zapleta događaja film je odlično uobličio, no, kad je vrijeme da se realizira potpuna profesionalnost u dijelovima filma koje je teže snimiti, tu sve počinje opadati. Prvo, osvrnut ću se na glumu: dok su prolazni tijekom mirnijih scena, u akcijama se primijeti slabost ekipe koja glumi, ne mogu se nositi s emocijama koje moraju ispoljiti, a scenaristički, oni prežive masivnu lavinu (?), svađaju se kad netko od njih umre i shvaćaju to jako nonšalantno (jako se osjeti krivo izražavanje), a i jedan od njih je reagirao na namještanje vanjskog prijeloma noge kao da se pecnuo na ringlu...mislim, znate i sami kako bude kada vam loši glumački potezi pokvare cjelokupan dojam filma i to ne u malim količinama. Što se efekata tiče, u akcijama nailazimo na stvarno brojne primjere kvalitetnih efekata (teleportacija je odlična), no, ni neki efekti nisu uspjeli spasiti ubojitu realizaciju nekih stvari, gdje se pritom u svemu tome gubi i horor element. Kraj film ostavlja nam dobar twist koji nažalost ne uspijeva popraviti dojam u globalu, ali, nekako su se uspjeli izvući sa svim kuršlusom kojeg su napravili pri sredini filma.

 photo image15_zps9yab5bra.jpg

Kako je pola filma ok, pola ne (problem je što je ključan dio filma lošiji), takva je i ocjena - polovična. Devil's Pass me prilično razočarao te sam očekivao veću ozbiljnost pri izradi suštinskog dijela radnje, a ne žurbu, nonšalantnost i prebrzu realizaciju samo da se eto, pokaže što se smislilo kao ideju, a ne i kako će se ta ideja primijeniti na ekran i na gledatelje. Odlična istinita priča, ali (ispod)prosječna realizacija.

Post je objavljen 29.01.2017. u 17:48 sati.