Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Ouija: Origin of Evil (2016)

 photo ouija-origin-of-evil-2_zpsx7euqmf4.jpg

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

1967. godine u Los Angelesu majka s dvije kćeri prakticira seanse kojima omogućuju klijentima da stupe u kontakt s preminulima. Uvodeći nove metode u seansu u vidu Ouija ploče, obitelji se kreću događati nevolje kada pozovu zlo u svoju kuću...

 photo ouija-origin-of-evil-main-review_zpsjjljwzrv.png

Za ovaj prequel filma iz 2014., Ouija, zaslužan je redatelj Mike Flanagan, čovjek kojemu je 2016. godina produktivnost u vezi pravljenja horor filmova zbilja na visokom nivou. Ove nam je godine priredio Hush, Before I Wake i sada ovaj film, a svaki od njih stavljen je u preporuke za najbolje horor filmove ove godine. Je li to zato što je ova godina u hororima siromašnija ili zato što je ponudio stvarno neki novitet u vidu horor filma, prosudite sami. U svakom slučaju, zanimao me drugi dio Ouija priče, nakon gotovo pa užasnog nedjela Stilesa Whitea. Dakle, riječ je o povezana dva filma, gdje se likovi isprepliću u situacijama koje će 50 godina komplicirati stvari u obitelji Zander, a u ovom prequelu gledamo obitelj koja vara pozivima duhova klijente i na taj način zarađuje. Prilično dramatičan film u početku, koji se razvija u horor film prepun cimalica koje se gotovo ne pojavljuju u prvih 40 minuta filma. Iako film baš ne odiše nekom atmosferom i posjeduje, naravno, previše stvari koje smo već mogli vidjeti, puno je bolji nego njegov prethodnik. Flanagan ima osjećaj za napraviti poneke inovativne stvari i pomiješati ih s klasičnim horor segmentima, no ovo mu je, po meni, najslabiji uradak ove godine budući da Ouija 2 ipak ne odmiče toliko od ostalih predstavnika žanra, iako je kvalitetom snimanja vidno kvalitetniji.

 photo Ouija.Origin.Evil.2016.foto3_zpsi9lqpacy.jpg

Samo povezivanje priče dostojno je napravljeno, pazilo se na neke detalje, a čak ima i dojmljivih scena koje povezuju dva filma, no ono što je izlizano jest postepeno narativno napredovanje jeze, dakle, ne postoji nikakav odmak od 'zadane' formule u stvaranju scenarija i razvitka priče. Opsjednuta djevojčica najbolja je pojava u filmu, odlično ju glumi mlada Lulu Wilson, zapravo, obje sestre odlično su pristupile ulogama, dok ih recimo scenaristički klišeji i rupe ne natjeraju da neke dijelove odglume neautentično u skladu s ozbiljnošću situacije. Film krase dobri efekti koji stvaraju raznorazne pojave, utvare i deformacije lica koje možete vidjeti na slikama te se može reći da film po tom pitanju parira s originalom, no to je nekako očekivano budući da je prvi dio režirao majstor specijalnih efekata. Postoje klasične scare fore kao što su one s ogledalom, neprestano korištenje već viđenih scena u ghost filmovima i predznanje kada će vas nešto pokušati uplašiti, no opet, ima tu i dobrih šema, tipa nekih dijelova sa svećenikom i nekih osvježavajućih prizora. Jedna stvar je možda bila presudna za moj dojam o filmu, a to je da nas se posljednjih par godina žestoko bombardira s ghost horor filmovima, pogotovo u kinima te sam mišljenja da bi Ouija 2 puno bolje prošao (među publikom, ne financijski) da je napravljen par godina prije naleta sličnih filmova.

 photo annalise-basso-ouija-origin-of-evil-01-600x350_zpsrcr917mk.png

Neočekivano praisanje kritike prema ovom filmu iznenadile su me, budući da je moj dojam nešto slabiji, iako je točno što kažu kako je puno bolji od prvoga i kako je postao član onih rijetkih filmova kojima to uspije. No, iako je bolji od prvog, i dalje imam dosta zamjerki na odrađeno. Da su oklonosti drugačije, pogotovo one vanjskog tipa, Ouija 2 ostavio bi mi još bolji dojam, ovako, riječ je o prosječnom ghost hororcu, boljim od mnogih, ali ima i boljih.


Post je objavljen 14.12.2016. u 18:59 sati.