Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Otok, kratka priča (5)



 photo oponascaronatej - Copy.jpg
To je ovdje oponašatelj? photo by rU



Namjeravala je izaći tiho i neprimjetno prije nego što 'zabavni program' počne, no tada se na osvijetljenoj pozornici pojavi zabavljač. Rose prvo otvori usta od čuđenja a tada se poče nezaustavljivo i glasno smijati.

...

Mudriji od njega smislili su originalno rješenje kako ostati neprimjetan, upravo onako kao što joj je to Pratitelj rekao toga poslijepodneva dok su sjedili na stražnjoj palubi.

Baš ono što je očito često uspijeva ostati neprepoznatljivim, neprimjetnim – pomisli Rose.
Ako nešto želiš sakriti, stavi to na najvidljivije mjesto. A koje je mjesto vidljivije od pozornice?

Na pozornici osvijetljenoj reflektorom, u uskim hlačama trapeznih nogavica i pripijenoj košulji posutoj svjetlucavim šljokicama, Rosein je Pratitelj uvijao bokovima mameći uzdahe i prije prve otpjevane note.

Savršeno je 'skinuo' Elvisa – morala je samoj sebi priznati Rose.
Bilo je to više od kostima i koreografije, više od kretnji, geste i mimike. Više i od senzualnog, toplog glasa koji je zvučao poput Elvisovog.

Više je Elvis od Elvisa.
I Rose se zapita – Kako mu to uspijeva?

I prije no što je prošaptala pitanje, znala je odgovor. Pratiteljevo pretjerano naglašavanje Elvisova izgleda, kretnji, glasa i interpretacije nije sadržavalo ni trunku ismijavanja ili kritike oponašanog. Njegova imitacija bila je mimeza, savršeno uvjerljiva krivotvorina, lišena podrugljivosti, uvjerljivija od originala. Pratitelj nije oponašao Elvisa, on ga je ponovno stvarao.

Iz svoje niše Rose je, osim pozornice, mogla vidjeti i lica dijela svojih suputnika i suputnica. Dok je gledala ta lica čiji se izraz preobražavao i umekšavao dok su slušali pjesmu, Rose s divljenjem ali i ljutnjom shvati – taj je lažni Elvis savršeni manipulator.

Savršeno uspijeva navesti slušatelje da mu povjeruju, da povjeruju u njegovu osjećajnost, da ne posumnjaju u njegovu iskrenost, da vlastita osjećanja pripišu njemu, bezosjećajnom.

I ja sam mu gotovo povjerovala.


A znala je i zašto. I upravo zato nije osjetila ljutnju već sažaljenje.
Manipulator je i sam izmanipuliran. Mijenjajući svoju ličnost izgubio je vlastitu bit, vlastitu ličnost, samo da bi laži dao privid istinitosti. Za Roseine suputnike on će biti vješt zabavljač, oni neće znati kako se on odlično zabavlja na njihov račun. No, ni on sam neće znati da je puko oruđe u rukama manipulatora većih od njega.

Da, lukaviji od njega doista su smislili originalno rješenje kako da stražara prikažu kao zabavljača. Već sutra stražar neće morati viriti iza zavjese kako bi me nadzirao. Moći će danju slobodno šetati brodskom palubom a uvečer me nadgledati s pozornice.

Rose sjede na svoju stolicu dok su svi ostali ustajali sa svojih kako bi pljeskom i ovacijama Elvisova oponašatelja pozvali na bis.



(nastavak slijedi)






Post je objavljen 03.10.2016. u 07:45 sati.