Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/simonulm

Marketing

Opasan adenovirus

T+19

Moram priznati da zadnjih dana teško pronalazim motivaciju za pisanje bloga. Simon se bori, ali svaki je dan sve teži. Jučerašnji ultrazvuk abdomena pokazuje da je stanje s crijevima i dalje isto, dok je ultrazvuk srca u redu te se plućna hipertenzija povukla (iako Simon i dalje treba jako puno kisika za disanje). Jučer je brojao impresivnih 2400 leukocita, odnosno bijelih krvnih zrnaca i to su isključivo granulociti (obrana od gljivica i bakterija) jer je razvoj limfocita još uvijek pod imunosupresijom da se spriječi pojava GvHD-a (jer smo Simon i ja samo napola kompatibilni).

Ono što je jako loše je količina adenovirusa u krvi koja raste i širi se po tijelu. Jučer su ga izolirali i u grlu. Lijeku iz Amerike treba dva do tri tjedna da bi počeo djelovati te će drugi tjedan pokušati izmjeriti količinu lijeka u Simonovoj krvi. Zbog jako oštećenih crijeva i slabe peristaltike pitanje je koliko ga uopće dospije u krv, tako da će u suradnji s proizvođačem pokušati doći do prave doze koja je Simonu potrebna. Virolog, koji je jučer došao pogledati Simona, kaže da je njegovo stabilno stanje naprosto nevjerojatno, uz toliku količinu virusa i bez imuniteta. Zasad virus ne uzrokuje probleme s jetrom (hepatitis) i plućima (virusna upala pluća), ali uništava ionako oštećena crijeva. Trenutno se radi o borbi s vremenom i na sve se načine pokušava zaustaviti rast virusa. Iz tog će razloga u ponedjeljak mene testirati na adenovirus. Ako sam bila u kontaktu s njim (glavni doktor je uvjeren da jesam) onda se moje tijelo trebalo braniti i time proizvesti specifične T limfocite baš za borbu s adenovirusom. Ako imam baš te T limfocite onda će ih uzeti od mene i dati Simonu da se može u boriti s virusom. Rezultati se čekaju par dana, a postupak uzimanja je sličan darivanju krvi.

Nadalje, ako ja imam specifične T limfocite znači da ih ima i Simon u koštanoj srži koju je dobio od mene. Zbog toga razmatraju mogućnost ukidanja imunosupresije koju dobiva zbog sprječavanja razvoja GvHD-a. Njenim ukidanjem bi risikirali pojavu GvHD-a (jer misle da ako se i razvije neće biti onako jak), ali bi pokrenuti rast specifičnih T limfocita da se Simon može boriti protiv adenovirusa. Glavni će ga doktor popodne doći pogledati i tada odlučiti o tom potezu. Jučer je imao pauzu od transfuzija jer su svi nalazi bili stabilni, ali danas je primio i eritrocite i trombocite. Piritramid protiv bolova i dalje smanjuju (dobro je za crijeva), a jučer su počeli smanjivati i ketamid jer on uzrokuje stvaranje sekreta na plućima te zbog toga Simon teže diše. Simon zasad manjak droge odlično podnosi, bez apstinencijske krize.

Jutros je imao posjetu koju mu je dozvolio glavni doktor i time razveselio Simonovu tetu i brata. Nisu ulazili u boks, ali su mu kratko pričali preko stakla. Simonovog brata je najviše razveselila mačka koja i dalje neumorno maše i želi najbolje želje. Nakon posjete, ekipa je krenula put Zagreba, a Simon i ja opet soliramo neko vrijeme.

Dan po dan, do sljedećeg puta! T.



Post je objavljen 20.08.2016. u 13:49 sati.