Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/simonulm

Marketing

Ketamine

T+8

Od jučer Simon više nema sondu. Naime, frajer je po noći uspio skinuti čarapice s ruku i iščupati sondu iz nosa. Očito mu se jako nije sviđala. Ali sad zbog toga imamo problem jer je mukozitis toliko jak da ne može progutati lijekove. Od tri lijeka koja je primao oralno, dva su prebacili na infuziju, a Viagra je izbačena s menija. Kroz dva dana vidjeti će kakvo je stanje s plućnom hipertenzijom te tada odlučiti da li mu je treba ponovno uvesti.

Druga novost je da su mu uveli još jedan lijek protiv bolova jer je s piritramidom došao do gornje granice, a to mu trenutno nije dovoljno. Da ne bi trpio bolove (kemoterapija uistinu radi zastrašujuće stvari), Simonovim krvotokom od jučer kola i vrlo mala doza ketamina, lijeka za koji google kaže da je „klupska droga omiljena među partijanerima“. Kaj je taj malac sve probao u životu, a tek mu je 8 mjeseci. Doktori kažu da je praksa pokazala da su ketamin i piritramid u kombinaciji odlični za sprječavanje bolova, a nema smisla da pati i muči se. Radi se o jako malim dozama i čim Simonovo stanje dozvoli, piritramid i katamin idu u ladicu „been there, done that“. A kako zasad stvari stoje, ketamin mu se sviđa pa je jučer pokazao i najljepši osmijeh na svijetu.

Leukociti su i jučer i danas na nuli, koža je svakim danom sve bolje, jetra i dalje sve iznenađuje, jedino se visoki tlak opet vratio. Jutros se pojavila i temperatura koja je zasad nepoznanica jer antibiotik dobiva već nekoliko dana (nisu željeli riskirati neku infekciju). Uzeli su krv iz katetera na bakteriološku analizu, ali nema neke posebne uzbune zbog temperature. Uz temperaturu muče ga i mučnine, ali uz lijekove protiv povraćanja dan protječe u uspavanom tonu.

Saznala sam da u otpusno pismo moraju napisati točan broj transfuzija koje je Simon primio tako da ću na kraju moći provjeriti jesam li dobro vodila evidenciju s perlicama. S jučerašnjom porcijom eritrocita i dvije trombocita trenutni broj ukupno primljenih transfuzija je velikih 56. Od toga 48 otpada na zrnca i pločice, a 8 na plazmu, imunoglobuline i albumine. Omjer između trombocita (pločica) i eritrocita (zrnaca) ne znam, ali mislim da je dobio podjednako i jednih i drugih krvnih derivata.

Jedna od jučer navečer - duda najbolji prijatelj



Dan po dan, do sljedećeg puta! T.

Post je objavljen 09.08.2016. u 13:13 sati.