Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stella

Marketing

Minjon torta, za hedoniste


Ovu sam tortu odavno naučila od moje pacijentice i pravim je za posebne zgode.



Pripremite: 150 g lješnjaka, 150 g badema, 300 g oraha, 16 jaja, šećer,
brašno, vanilin šećer, šlag.

Peku se tri različite kore i nadijevaju istim nadjevom.
Kora 1: Umutite 4 bjelanjka sa 130 g šećera, 150 g mljevenog badema, 1,5 kašiku brašna.
Pecite u podmazanom i pobrašnjenom pravokutnom kalupu 35x20 cm na 200 stupnjeva
12-14 minuta.

Kora 2 i 4: Napravite grilijaž: istopite 260 g šećera do zlatnožute boje,
dodajte 300 g mrvljenih oraha i izručite na navlažen metalni tanjur.
Ohlađeno sameljite (mlinom ili blenderom).
Umutite 8 bjelanjaka sa 2 kašike šećera, dodajte grilijaž pa 3 kašike brašna.
Pecite u podmazanom i pobrašnjenom pravokutnom kalupu od pećnice.
(2 kore zajedno) na 200 stupnjeva 12-14 minuta. Uzduž presijecite.
Kora 3: Umutite 4 bjelanjka sa 130 g šećera, 150 g mlevenog lješnjaka, 1,5 kašiku brašna.
Pecite u podmazanom i pobrašnjenom pravokutnom kalupu 35x20 cm na 200 stupnjeva
12-14 minuta.
Krem: Umutite 16 žumanjaka sa 10 ravnih kašika šećera, dodajte vanilin šećer
i skuhajte na pari. Ohladite i dodajte 250 g umućenog maslaca.
Stavite prvo koru od lješnjaka, nadijevajte, pa grilijaž koru, nadijevajte, pa badem koru,
nadijevajte i na kraju stavite grilijaž koru. Nadijevajte između kora i odozgo. Po želji,
premažite šlagom i ukrasite.


(slika i pravi Lastavica)




Post je objavljen 31.07.2016. u 07:36 sati.