Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/simonulm

Marketing

Nova transplantacija?

T+44

Situacija je od ozbiljne postala jako ozbiljna. Simon na lijek za T limfocite, koji je danas dobio treći dan zaredom, ne reagira kao prošli tjedan. GvHD kože se čak pogoršao nakon prve doze, pa su jučer odlučili dati drugu, a danas i treću, dok se inače taj lijek ne daje više od jednom tjedno.

Jučer su nam iznijeli novu opciju koja glasi: potpuno nova transplantacija. Do sada još nikada nisu ponavljali postupak transplantacije zbog GvHD-a, ali smatraju da nemamo drugog izbora. Sve su pokušali i Simon na ništa ne reagira dovoljno dobro, GvHD je sve gori i on je sve lošije.

Iako konačna odluka još nije donesena, ja sam već danas išla na pregled za potencijalnoga donora (jako detaljna provjera krvne slike, pregled kod specijalista i upitnik s mnogo osobnih pitanja).

Nova transplantacija bila bi potpuno novi početak kao da ove transplantacije nije ni bilo. Ponovno bi s kemoterapijom uništili koštanu srž i ovog bi puta suprug ili ja bili donori. Imaju nove protokole prema kojima imaju veliku uspješnost transplantacije s roditeljem kao donorom, čak spominju mogućnost da za genetske bolesti u budućnosti isključivo roditelj bude donor. Prema tim novim protokolima, u Ulmu još nije transplantirano dijete s osteopetrozom, ali jesu djeca s nekim drugim genetskim oboljenjima. Osteopetrozu su transplantirali nekoliko puta u Parizu uz veliku uspješnost, dok bi Simon bio prvi u Ulmu. Ako se odluče za taj uistinu krajnji korak, vraćamo se na početak s rizikom od odbacivanja, rizikom kemoterapije i rizikom pojave novog GvHDa (iako nas uvjeravaju da ovaj put GvHD ne bi bio tako strašan).

Odluka o novom postupku biti će donesena kroz 24 do 48 sati i ako bude pozitivna, postupak će biti obavljen već drugi tjedan.

Simon je loše iako se još uvijek smije. Zbog povećanog trbuščića teže diše tako da popodne imamo dogovoren još jedan ultrazvuk abdomena. Jučer i danas je primio transfuziju trombocita, uz sve ostale lijekove koje prima, jer lijek za T limfocite zahtjeva određenu količinu pločica u tijelu.

Čeka nas teška odluka, ali nadamo se najboljem i nadamo se da će onda stvari krenuti nabolje.

Srčeka su se vratila



Dan po dan, do sljedećeg puta! T.

Post je objavljen 14.07.2016. u 14:55 sati.