Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enhu

Marketing

Aspekt Noći 5

Supružnica ili ljubavnica – slabost žene

Ženska mudrost, odnosno mudrost žene naveliko nadmašuje mudrost muškarca – zapisat će Athumanunh, ali će odmah dodati – žena je 'strašna' majka, ali i 'opasna' ljubavnica. Za razliku od muškarca, koji je 'jedinstven' (uvijek jednak, svi muškarci imaju nešto zajedničko – ne mogu prepoznati 'dvojnost žene' ako im žena u tome ne pomogne – po Athumanunhu), žena je istodobno kompleksna (složena) i dvojna.

E, da, sada malo to mora Athumanunh na samo sebi svojstven način objasniti. Koliko li je samo puta do sada Athumanunh, taj stari heroj bez imena, veteran tisuće bitaka Dobra sa Zlim, mitski pravednik ... upadao u nevolje jer nikada nije baš do kraja razumio želje, zahtjeve, zagonetke, tajne, poglede ... koje mu je slala, a i još uvijek mu ih šalje Reyamanunha.

Naime, Athumanunh je tipični, gotovo ogledni primjer 'jedinstvenog' muškarca koji bez obzira što baštinio je mudrost čovječanstva nikada nije baš do kraja razumio aspekt (lat. aspectus - izgled, pojava, lik, stajalište, gledište) žene i njezine dvojne prirode. Athumanunh izuzetno poštuje sve žene, gotovo izgara u svojoj naklonosti prema njima, ali ako mu žene (prijateljica, sestra, supruga, kćer, majka, baka, teta, strina ... ljubavnica - s ovim Athumanunh još jednom dokazuje slabost muškarca) malo ne pomognu on je 'izgubljen' baš kao i svi muškarci.

Naime, sve žene (bez razlike) posjeduju 'praiskonski dvojni aspekt' žene i one su istodobno Eva i Lilith. Ova dva ženska aspekta trebala bi se kroz život žene 'spojiti i izbalansirati, međutim, događa se da jedan od ova dva aspekta ostane dominantan kroz cijeli život žene.

Taj praiskonski i prvobitni, nagonski, slobodni duh, koji postoji u duši svake žene, trebao bi se spojiti s prvim aspektom žene, s Evom, jer tada žena dostiže cjelinu, kako sama sa sobom tako i sa svojim muškarcem (izabranim životnim suputnikom po Athumanunhu).

 photo Athu Reya Lila Eva.jpg

Da ne bi bilo zabune, Athumanunh nema ama baš ništa protiv aspekta Lilith u ženi, pa će zapisati da bi on taj aspekt poistovjetio sa mitološkim kraljicama poput Hatšepsut, Kleopatre ili kraljice od Sabe ... no, žena mora biti svjesna te 'svoje sjene', žena mora 'prepoznati svoj Lilith aspekt' u ogledalu i mora ga stalno nadzirati.

Ako se žena totalno identificira (poistovjeti) s Lilith, žena će 'zaplivati' opasnim i nemirnim vodama ekstremnog feminizma. Athumanunh opet ništa ne zamjera feministkinjama, čak ih i razumije, ali samo do trenutka kada one borbu vode protiv muške tiranije vremena, prostora i same žene. No, kada ta borba preraste u 'bijesnu' i pri tomu se zaboravlja Eva, Athumanunh zauzima obrambeni stav i spreman je braniti se!

Eva i Lilith moraju spoznati svoje vlastite duboke izvore ženske mudrosti i svoje suprotnosti, jer tek tada je moguć 'trajni mir s muškarcem', odnosno sa suprotnim spolom. Žena je muškarcu potrebitija nego on njoj, a to je i bio glavni naum Stvoritelja kada je želio stvoriti Dobro. Nestrpljivost 'Prve žene' navela je Stvoritelja na stvaranje 'Druge žene' i tada započinje to žensko prokletstvo 'ljubomora' u kojem su i Lilith i Eva podjednako strašne i opasne.

Žena je za muškarca 'vidajuća i hranjiva' dobrota i on bez nje jednostavno ne može jer tada ne bi bio čovjek već bi bio anđel (jedino kod anđela ne postoje žene po Athumanunhu pri čemu on misli na anđeosku božansku vojsku. Dakako da žena može biti dobra poput anđela i Athumanunh je sasvim siguran da na Svijetu postoji više dobrih žena od muškaraca).

No, dobro, ovdje Athumanunhova priča 'seli' prema 'prokletstvu Evinih kćeri' koje se rađaju s 'dva ženska aspekta' ili su majke, svetice i mudre, ili su prostitutke, 'bič božji' i kazna za muškarce ... zapravo 'crna Kali' personifikacija ženskoga bijesa, a mitologija ih prepoznaje u dugačkom nizu ...





Post je objavljen 06.03.2016. u 13:53 sati.