Obzirom da ljubav ide kroz želudac, za prvi post odabirem ljubavnu roladu. :) Kao poklon dragome za nedavni rođendan, dok mi je još sve svježe, neg ova rolada otvori šarena vrata u veseli svijet moje kuhinjice.
Rolada je spoj različitih recepata uglavnom s interneta. :)
Za biskvit rolade je potrebno:
1. Dio
3 žumanjka
75g šećera
Vanili šećer
50 ml mlijeka
40 ml ulja
80g glatkog brašna
Krema:
U ovom receptu gotova krema za kremšnite od Dolcele
Ostalo:
Boja po želji
Šablona
Rozi biskvit za srca:
6 jaja
150g šećera
135 g oštrog brašna
2 velike žlice ulja
2 žlice tople vode
Na vrh noža prašak za pecivo
Prstohvat soli
Boja
Modlica po želji
Idemo prvo napraviti rozi biskvit
Odvojti 6 jaja. Bjelanjke istući sa prstohvatom soli i polako dodavati žutanjke i šećer. U brašno dodati sve suhe sastojke i na najmanjoj brzini dodavati postepeno u bjelanjke. Na kraju dodati ulje i vodu i lagano promješati
Kad je smjesa ujednačena postepeno dodavati boju.
Kad sam dobila željenu boju, izlila sam sve u kalup dimenzija 33x23cm i pekla na 160-170C, 40min.
Probati čačkalicom dal je gotovo
Kad se biskvit ohladi izrezati srčeka
Dok su se srčeka pekla, treba napraviti biskvit za roladu
Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka sa 2 žličice šećera i 2 žličice limunovog soka.
U žutanjke dodati šećer i pjenasto izmiksati. Dodati preostale sastojke i izmiksati do kraja. Kuhačom dodati bjelanjke polagano u žutanjke i sve sjediniti. Staviti pečnicu da se grije na 170C.
Kad je smjesa lijepo sjedinjenja, odvojiti u drugu posudicu 2,3 žlice smjese i dodati boju po želji. Ja sam odabrala plavu i radila točkice Protvanj premazati malo uljem i staviti papir za pečenje, da se zalijepi i na njemu nacrtati uzorak Da sve izgleda urednije, ja sam isprintala 2 A4 papira sa točkastim uzorkom,(http://www.appladesign.net/domains/create/documents/dots_266.png) stavila ispod svog papira za pečenje i točkala
U pečnicu na 1min staviti protvanj sa točkicama, mora se gore napraviti lagana korica.
Izvadila sam protvanj i izlijala smjesu na točkice i stavila ponovo peći još 10-15min(isprobati čačkalicom).
Kad je gotovo izvaditi van i ostaviti da se ohladi. Ne rolati roladu!
Napraviti kremu po želji, u mom slučaju to je bila gotova krema za kremšnite :)
Na ohlađeni biskvit namazati malo kreme i poslagati srčeka. Okrenuti ih "na krivu" stranu, obzirom da se rolada rola prilikom rolanja budu došla na pravu stranu
Staviti ostatak kreme i zarolati
Ostavila sam da stoji u hladnjaku preko noći.
Iiiiiiiiii...evo presjeka!!
Za prvi puta ja i više nego zadovoljna!
Ovo su recepti koji su poslužili za izradu ove rolade, sa mojim izmjenama :)
http://www.coolinarika.com/recept/biskvit-za-torte-odlican/
http://www.coolinarika.com/recept/rolada-proljece-oslikani-biskvit-sa-jagodama-i-slagom/