Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjenceslav1943

Marketing

Josipu Salaču u spomen

Iza nas ostala je 2015. godina, prošli su blagdanski i školski praznici, prošla su i zbivanja vezana uz izbore. O tome se daju izvještaji još do kraja mjeseca, a negdje će to trajati i duže.

Po pitanju zbivanja u prošloj godini, povremeno sam spominjao okrugle godišnjice vezane za neke ličnosti ili zbivanja. Krajem prošle godine nisam na svom blogu spomenuo ime Josipa Salača (1908. - 1975.), jedinog biskupa kojeg je podario Daruvar, ali i široka daruvarska okolica. A da postane biskup jedan sin običnog postolara, nije mala stvar. Osim toga, treba znati da je Josip imao 10, a njegove sestre 9 i 13 godina kada su 1918. godine ostali bez oba roditelja. Za njega je 19. prosinca prošle godine, kao i u nekoliko prethodnih godina, u povodu godišnjice njegove smrti svetu misu održao požeški biskup Antun Škvorčević. Tom je prilikom u svojoj propovijedi govorio o njemu i svim njegovim vrlinama jer ga je osobno poznavao.
Osobno sam se nemalo iznenadio kada sam, od nekih već odraslih Daruvarčana slušao izjave da su prvi puta čuli da je Salač rođen u njihovom gradu. Sumnjam da bi se hvalili svojim neznanjem. Ja im vjerujem jer je to posljedica „tepih-politike“. To mi je jasno, ali mi nije jasno zašto i danas traje to neznanje o biskupu Salaču. U ovom slučaju razlog tome nije taj da se o njemu nije pisalo, jer su mu posvećene dvije knjige: Vjenceslav Herout i Marijan Lipovac: BISKUP JOSIP SALAČ, Požega 2009. te JOSIP SALAČ, Zbornik radova sa znanstvenog skupa o 100. obljetnici rođenja, Požega 2010. U Zborniku su o njemu svoje priloge napisali dobri znalci crkvene povijesti Stjepan Kožul, Antun Škvorčević, Stjepan Baloban, Stjepan Razum, Anđelko Košćak, Josip Šimunović i još neki svjetovni povjesničari.
Umjesto ikakvog komentara, zašto se u Daruvaru malo zna o biskupu Josipu Salaču, prilažem više fotografija iz njegovog života.