Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whitelilith

Marketing

Dar pod bor

Umjesto da pečem kolače, ja "visim" po blogu. Ne mogu si i ne želim pomoći. Sada. Baš želim biti ovdje, sada. A ostatak slatkih obveza (dio odrađen jučer) odraditi ću - sutra:).
Htjela sam napisati kako me blagdani, u pravilu, rastužuju, kako me podsjećaju na obitelj, okupljanje, zajedništvo, sve one kojih više nema (a puno ih je, svi od kojih sam potekla....), htjela sam napisati kako se blagdanima radujem upravo zbog obiteljskih okupljanja i tog ozračja zajedništva, ljubavi i nade koje nam daje rođenje Isusovo, svašta sam htjela napisati.
Naravno da je i bogata slavonska trpeza sinonim za božićne blagdane, pa tako i neizostavna pečenica. Tradicijski, odmah poslije ponoći (neovisno o ponoćki!).
Ovo je Božić bez pečenice. Prvi, od kada smo MI (nas 5) obitelj.
Nema.
I kao što smo već navikli da nema bijelog Božića, već nekoliko godina, zbog zatopljenja i promjena kilme, tako sam mislila da će nam i ovaj Božić. prvi bez pečenice, biti nešto na što ćemo se navići, prihvatiti to. No, teško je kada se navikneš na neke standarde, navike, tradicije, i kada pitanja i dvojbe postanu sasvim jednostavna (ne tko, ne što, ne gdje, ne kako, ne kakvo.....nego ima ili nema, možemo ili ne možemo, što je prioritet znamo).
Nedostajalo mi je nešto u ovim danima prije blagdana. Znam, nije to samo pečenica kao pečenica, nego sve ono što ona predstavlja u duhu božićnih blagdana.
Iako mi je srce puno, jer svi ćemo se okupiti, dolazi i moja studentica što nije 2 mj bila (nije "mogla"), bor smo kupili, neke standarde još " držimo", a danas smo dobili i dar pod bor. Kažu, dobili jednu više i odlučili je pokloniti nama. Dar. Božićni. Prvi puta u životu. Ne preuranjeni, taman na vrijeme, jer danas je treba peći. Pečenicu. I moj je zakoniti to maherski odradio.
I ovaj će Božić biti cjelovit, sa svim svojim pratećim sadržajima (ićem i pićem, borom i pečenicom) u zajedništvu naše obitelji sa mislima, molitvama i zahvalom za ono tko jesmo, što imamo i za sve naše pa i one koji nisu s nama. Bilo da ih više nema pa su naši anđeli čuvari ovdje na zemlji, bilo da su kilometrima udaljeni od nas.
Hvala ti drugo moja, tebi i tvojima.
Sretan vam i blagoslovljen Božić.

Post je objavljen 23.12.2015. u 16:21 sati.