Kad sam bila mala, sićam se kako bi baba saku večer pitala "Ča ćemo jutra kuhat ?".
Tata bi bubnul standardno : Bilo ča.
Mama bi isto rekla : Bilo ča.
Bratić bi potvdil : Bilo ča.
Tad još nismo imeli mašku ali da smo, mislin da bi mjauknula samo: Minjau minju. (na mačjen : Bilo ča!)
Baba bi dala predlog : Skuhat cu onda kompirov gulaš!
Na to bi ja zinula : Super! jer sam odvavik volela „kompir“ više od sega.
Sestra je bila mala i ni komentirala. Va to vrime jedina va kući ni prigovarala.
Javil bi se stari : U kurac, od toga je gori samo jašmik i fažol.
Stara bi zagrintala : Radi tebe nikad ne kuhamo jašmik i fažol jer ti to ne jiš!
Bratić bi promrmljal : Vavik ista pizdarija od toga ča ćemo jutra kuhat!
Onda bi nan baba rekla da jebal nam pas mater i vrag nan sriću zel i skuhala bi ništo deseto bez da nas pita.
Do jutra večer.
***
Onda sam jednog dana počela živjeti sa tadašnjim dečom, a sadašnjim mužem, sa njegovim starcima.
Najgora dva mjeseca moga života.
Svekrva bi pitala : Šta ćemo sutra kuhat?
I tako je počeo rat u njenoj kuhinji…
***
Danas nikada ne pitam ni ča ni šta ćemo jutra/sutra kuhat, stavljam ih pred gotov čin.
Na taj način poštedim se razmišljanja pokriva li "rechstschutzversicherung" troškove eventualnog razvoda, može li se preko novina stvarno odreći djeteta i kako se ono kuha katzenpfeffer.
Domaćicama koje danas muku muče s pitanjem iz naslova slijedi jedan od prijedloga iz kuhinje nadrkane domaćice od prošlog vikenda, kada nam je u posjeti bio mužev frend, kuhar po zanimanju, koji se ulovio kuhače, dok sam ja samo asistirala i fotografirala. Ne volim pisati recepte jer sve kuham od djuture i na osnovu iskustva ali pokušat ću. Unaprijed se ogradjujem od nuspojava i nezeljenih učinaka pokušaja kuhanja po mojim receptima.
Na početku u jednoj većoj posudi (najbolje mikserom) umiješati jedan paket svježeg sira, dva vrhnja, malo soli i dva režnja česnjaka (procijedjena kroz presu). Ova smjesa treba nam dva puta, jednom kao preljev za enchilade, drugi put kao umak na fajitas.
1. Pileća enchilada
Potrebno vam je :
- par komada gotovih tortilja (ovisno o broju ukućana/gostiju)
- pileća prsa
- ribani sir
- vrhnje za kuhanje
- začini po želji.
Priprema:
Pirjati piletinu narezanu na trake popržiti na malo ulja desetak minuta. Dodati vrhnje za kuhanje i narezani sir, posoliti.