Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kojotica

Marketing

Ča ćemo jutra kuhat?

Kad sam bila mala, sićam se kako bi baba saku večer pitala "Ča ćemo jutra kuhat ?".

Tata bi bubnul standardno : Bilo ča.

Mama bi isto rekla : Bilo ča.

Bratić bi potvdil : Bilo ča.

Tad još nismo imeli mašku ali da smo, mislin da bi mjauknula samo: Minjau minju. (na mačjen : Bilo ča!)

Baba bi dala predlog : Skuhat cu onda kompirov gulaš!

Na to bi ja zinula : Super! jer sam odvavik volela „kompir“ više od sega.

Sestra je bila mala i ni komentirala. Va to vrime jedina va kući ni prigovarala.

Javil bi se stari : U kurac, od toga je gori samo jašmik i fažol.

Stara bi zagrintala : Radi tebe nikad ne kuhamo jašmik i fažol jer ti to ne jiš!

Bratić bi promrmljal : Vavik ista pizdarija od toga ča ćemo jutra kuhat!

Onda bi nan baba rekla da jebal nam pas mater i vrag nan sriću zel i skuhala bi ništo deseto bez da nas pita.

Do jutra večer.

***

Onda sam jednog dana počela živjeti sa tadašnjim dečom, a sadašnjim mužem, sa njegovim starcima.
Najgora dva mjeseca moga života.

Svekrva bi pitala : Šta ćemo sutra kuhat?

I tako je počeo rat u njenoj kuhinji…

***
Danas nikada ne pitam ni ča ni šta ćemo jutra/sutra kuhat, stavljam ih pred gotov čin.

Na taj način poštedim se razmišljanja pokriva li "rechstschutzversicherung" troškove eventualnog razvoda, može li se preko novina stvarno odreći djeteta i kako se ono kuha katzenpfeffer.

Domaćicama koje danas muku muče s pitanjem iz naslova slijedi jedan od prijedloga iz kuhinje nadrkane domaćice od prošlog vikenda, kada nam je u posjeti bio mužev frend, kuhar po zanimanju, koji se ulovio kuhače, dok sam ja samo asistirala i fotografirala. Ne volim pisati recepte jer sve kuham od djuture i na osnovu iskustva ali pokušat ću. Unaprijed se ogradjujem od nuspojava i nezeljenih učinaka pokušaja kuhanja po mojim receptima.

Na početku u jednoj većoj posudi (najbolje mikserom) umiješati jedan paket svježeg sira, dva vrhnja, malo soli i dva režnja česnjaka (procijedjena kroz presu). Ova smjesa treba nam dva puta, jednom kao preljev za enchilade, drugi put kao umak na fajitas.

1. Pileća enchilada

Potrebno vam je :
- par komada gotovih tortilja (ovisno o broju ukućana/gostiju)
- pileća prsa
- ribani sir
- vrhnje za kuhanje
- začini po želji.

Priprema:
Pirjati piletinu narezanu na trake popržiti na malo ulja desetak minuta. Dodati vrhnje za kuhanje i narezani sir, posoliti.


Tortilje podgrijati u mikrovalnoj ili jednu po jednu u tavi, pa tople puniti filom, zarolati, posložiti u posudu za pečenje (mi tu posudu zovemo "kaštrola", a kako se reče knjizevno nemam pojma), po zarolanim tortiljama rasporediti dio smjese od svježeg sira koju smo na pripremili na početku. Sve posuti sa puno puno ribanog sira. Zapeći u pećnici na 180 stupnjeva kod ne porumeni.


2. Fajitas

Potrebno vam je :
- par komada gotovih tortilja (šta ostane kad zamotate enchilade)
- biftek
- tri paprike (različite boje radi izgleda)
- luk
- gotova smjesa začina za fajitas/enchiladas (ovisno o ukusu, ja ne volim jako ljute ili paprene nego blage)
- pola glavice zelene salate (razrezati na rezance)
- 1 limenka crvenog graha
- 1 limenka kukuruza.

U tavi popržiti luk i na tanke šnite narezan biftek, nakon par minuta dodati narezanu papriku i sve skupa pirjati. Dodati smjesu začina.

Gotovu smjesu poslužiti, pustiti svakome neka sam složi svoje fajitas po želji (salata, kukuruz, crveni grah i pripremljena smjesa bifteka i paprika, sve preliti umakom od svježeg sira i vrhnja i/ili umakom/salsom od pomidora sa chilijem ili bez (gotovi umaci kupljeni na odjelu meksičke kuhinje).






Post je objavljen 20.09.2015. u 22:20 sati.