Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/suzanagubina

Marketing

Zašto Silente.....


Oni koji me znaju godinama, znaju da nisam zadnjih desetak godina bila pretjerano zainteresirana za domaću glazbenu scenu. Osim dobrih starih bendova poput Parnog Valjka, Prljavog kazališta, nezaobilaznog Bijelog dugmeta i naravno Plavog Orkestra, malo toga mi je moglo privuči pažnju. Ali, to su većinom pjesme koje bude neke uspomene, koje sam slušala davno. Uz koje sam se prvi put zaljubila, prvi puta patila zbog ljubavi, bila neizmjerno sretna ili neizmjerno tužna....kako to obično bude kad ti je sedamnaest godina.

Prije nekoliko mjeseci, kad je operacija već bila iza mene, kad su mi rekli da ne moram na nikakve terapije, da sam imala veliku sreću i da se moram redovito kontrolirati, umjesto da mi padne kamen sa srca, ja sam upala u neko čudno stanje, poput vakuuma.
Niti sretna, niti tužna. Jer, naravno da sam neizmjerno zahvalna što nije bilo baš tako strašno kako sam se bojala, ali živjeti do kraja života u strahu, od kontrole do kontrole? Imati u podsvijesti stalno ono zrnce sumnje, što ako? Što ako se neman vrati, tko mi garantira da će sve biti dobro? I kad si u takvom stanju, stvarno nemaš snage ni za osnovne stvari. Ionako nema smisla, ćemu se boriti, kad se ionako sve može u sekundi promijeniti.....?

I onda sam jednog dana, sasvim slučajno, na radiju čula pjesmu. Na prvi zvuk me privukla kao magnet, i ni dan danas ne znam zašto. Nešto je bilo u tim glasovima, neka čudna energija, i ja sam morala stati i poslušati do kraja. Uspjela sam nekako razaznati da se pjesma zove "Čudna ili čudesna"....I krenulo je istraživanje. Konačno sam u Google ukucala nešto drugo, umjesto silnih simptoma i dijagnoza...Jako me zanimalo tko pjeva tu pjesmu. I ono što sam doznala, ostavilo me bez daha. Nisam mogla vjerovati da već godinu i po, sada i dvije godine na našoj sceni postoji bend Silente. Znam da sam negdje čula "Tercu na tišinu", ostala mi je u uhu, ali u tom trenutku iz tko zna kojeg razloga nisam bila zainteresirana. Vjerojatno stres, i ono nešto što se zove "život" spriječio me u tome da zastanem već tada i upitam se o kome se to radi. A 2014. je bila za mene takva da ništa nije ni moglo doprijeti do mog uma.

Ali tada, kad sam čula "Čudnu ili čudesnu" to je bio za mene trenutak kad sam se probudila iz noćne more. I uhvatila sam se za njihove pjesme kao za slamku. Od tog trenutka nema niti jednog trenutka u mom danu koji nije prožet njihovim pjesmama. Ne mogu, i ne želim objašnjavati što je to što me na tako čudan način privlači. To mora svatko otkriti sam za sebe.

Ali, radi se o šestoro predivnih mladih ljudi koji silno vole ono što rade, i stalno ponavljaju da ne žele raditi ništa drugo u svom životu. Glazba je njihov život. Oni sami stvaraju svoje pjesme, unose u svaku pjesmu komad svoje duše i to se osjeća kad ih slušaš, i kad ih promatraš dok pjevaju. I nisu nastali jučer. Dva brata, od kojih je jedan tek završavao osnovnu školu, a drugi išao u 3 srednje osnovali su bend i počeli pisati svoje pjesme, još 2006. godine....i samo onaj koji bude poslušao samo jednu njihovu pjesmu znati će zašto mislim da je to čudesno. Jer ne radi so pjesmicama glupavih rima koje može napisati dijete u vrtiću, svaka pjesma priča priču. I u svakoj pjesmi nalazim sebe.

Moj dan počinje i završava njihovim pjesmama. U autu, dok se vozim, svira uvijek isti CD....bude mi žao kad dođem do cilja, pa nekad čekam da barem završi pjesma da bi izašla iz auta....luckasto od mene, zar ne?
Ne znam kako bih nazvala tu moju očaranost....možda ipak ljubav, jer voljeti ne moraš uvijek osobu....Ovo je ljubav prema glazbi, prema priči "Silente", prema iskrenosti i silnoj pozitivi koja zrači iz njihovih pogleda.

Znam da nekome ovo sve zvuči pretjerano i možda malo smiješno....i možda ne vide u njima svi ono što sam ja vidjela. I to je u redu. Nikoga ne želim uvjeravati u to da je Silente nešto najbolje što se dogodilo našoj glazbenoj sceni....to bi uvrijedilo fanove nekih drugih bendova ili pjevača.

Ali, Silente je, sasvim sigurno, najbolje što se dogodilo meni.....Noćas ona nije ona - Silente

Post je objavljen 13.04.2015. u 10:49 sati.