Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Najljepši uskrsni stol imao KUD iz Podravskih Podgajaca

Gosti su kušali kobasicu uskrsnjaru, šokačku tortu, margarin pitu...

PODGORAČ – Miris finih uskrsnih jela širio se Vatrogasnim domom, uživalo se u iću i piću u iznimno veseloj atmosferi kakvu znaju stvoriti samo Slavonci. Zdenka Vukomanović, predsjednica HKD Podgorač, zadovoljno je trljala ruke, jer je sve išlo prema planu i jer su svi bili zadovoljni.

U Podgoraču se oduvijek dobro jelo, očuvali su tradiciju i običaje uskrsnog blagovanja i sve to prenose na mlađe naraštaje. Potvrda je toj tezi i manifestacija “Uskrsni stol” održana u predvečerje uoči Mladog Uskrsa, u prostorijama DVD-a. Laskava titula najljepšeg stola pripala je KUD-u Napredak iz Podravskih Podgajaca. Nagrada za najljepše pisanice, prema ocjeni stroge prosudbene komisije koju je predvodila Silvija Lučevnjak, ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja, pripala je domaćinu, HKD Podgoračani, a najljepšu uskrsnu košaru imao je KUD Tamburica iz Slavonskog Šamca. U programu su, osim nagrađenih, sudjelovala i kulturno-umjetnička društva Zdenac iz Zdenaca te Udruga Hrvatska žena iz Našičkog Novog Sela.

- Podravski Podgajci imali su najizvorniji stol, skroman, ali i autohton. Uskrsna košara iz Slavonskog Šamca bila je doista prekrasna, također autohtona s prekrivačem s kombinacijom necanog i čipkastog uzorka. I pisanice su bile lijepe, filigranski rađene, “farbane” u vosku i s lukom – oduševljeno je rekla Lučevnjak, pohvalivši sve KUD-ove.

A dvjestotinjak gostiju podgoračke manifestacije odmah nakon ocjenjivanja uživalo je u svim ponuđenim delikatesama, šunki, slanini, kuhanim jajima, hrenu, mladom luku, siru, vrhnju, domaćem kruhu, kobasici, dizanim kolačima, rakiji i frankovki. Baš s takvim karuselom delikatesa nedavno su se predstavili Podgoračani i u Bruxellesu, a put je organizirala euparlamentarka Biljana Borzan, koja je bila i gošća “Uskrsnog stola”. Darivali su je domaćini gostoprimstvom, uskrsnim košarama, ali i zahvalnicom općine Podgorač za veliki doprinos njihovoj uspješnoj promidžbi u Belgiji.

Manifestacija je održana šesti put i jedinstvena je u Slavoniji i Baranji, a njezin je idejni začetnik Goran Đanić, načelnik općine Podgorač.

- KUD-ovi su bitni i što se tiče narodnih običaja i plesa, ali i spremanja hrane i pića na stari način. Slavonija i moj kraj imaju što ponuditi, a to se baš na ovakvim jedinstvenim manifestacijama može vidjeti, jer ovakvih događanja nema. Drago nam je da je Biljana Borzan pronašla vremena da nas posjeti i da joj možemo zahvaliti na angažmanu oko našeg puta u sjedištu EU. A što se tiče mojih favorita za uskrsnim stolom, po meni se vidi da volim šunku, kulen i sve to zaliti dobrom šljivovicom, koja se uvijek pila na Uskrs kao digestiv – kazao je Đanić.

A što je krasilo pobjednički stol? Kako kaže Pavo Balić iz Podravskih Podgajaca, predstavili su ono što su pravili njihovi stari. Za početak juhu s domaćim rezancima, a ona se pravila od juhe u kojoj se kuhala šunka, samo su se dodali rezanci s malo začina, šunku, kobasicu uskrsnjaru, domaći kruh u koji se stavljala šunka, luk, jaja, hren, šokačku tortu s masnim biskvitom koji se ukrasi s pekmezom i čokoladom, kiflicama sa šunkom i margarin pitu.

- Sredinu stola krasi križ i zapaljena svijeća, domaća šljivovica i vino od bijele noje, cvijet Božje drvce ili jagodnjak. Kad uvene, miriši na kajsiju ili breskvu i stavljao se u knjige ili u robu. Cvjeta među prvima za Cvjetnu nedjelju – istaknuo je Balić, ponudivši nam specijalitete iz toga sela na Dravi.
Slobodan KADIĆ

Glas Slavonije

Post je objavljen 28.04.2014. u 11:23 sati.