< | travanj, 2014 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Gosti su kušali kobasicu uskrsnjaru, šokačku tortu, margarin pitu... PODGORAČ – Miris finih uskrsnih jela širio se Vatrogasnim domom, uživalo se u iću i piću u iznimno veseloj atmosferi kakvu znaju stvoriti samo Slavonci. Zdenka Vukomanović, predsjednica HKD Podgorač, zadovoljno je trljala ruke, jer je sve išlo prema planu i jer su svi bili zadovoljni. U Podgoraču se oduvijek dobro jelo, očuvali su tradiciju i običaje uskrsnog blagovanja i sve to prenose na mlađe naraštaje. Potvrda je toj tezi i manifestacija “Uskrsni stol” održana u predvečerje uoči Mladog Uskrsa, u prostorijama DVD-a. Laskava titula najljepšeg stola pripala je KUD-u Napredak iz Podravskih Podgajaca. Nagrada za najljepše pisanice, prema ocjeni stroge prosudbene komisije koju je predvodila Silvija Lučevnjak, ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja, pripala je domaćinu, HKD Podgoračani, a najljepšu uskrsnu košaru imao je KUD Tamburica iz Slavonskog Šamca. U programu su, osim nagrađenih, sudjelovala i kulturno-umjetnička društva Zdenac iz Zdenaca te Udruga Hrvatska žena iz Našičkog Novog Sela. - Podravski Podgajci imali su najizvorniji stol, skroman, ali i autohton. Uskrsna košara iz Slavonskog Šamca bila je doista prekrasna, također autohtona s prekrivačem s kombinacijom necanog i čipkastog uzorka. I pisanice su bile lijepe, filigranski rađene, “farbane” u vosku i s lukom – oduševljeno je rekla Lučevnjak, pohvalivši sve KUD-ove. A dvjestotinjak gostiju podgoračke manifestacije odmah nakon ocjenjivanja uživalo je u svim ponuđenim delikatesama, šunki, slanini, kuhanim jajima, hrenu, mladom luku, siru, vrhnju, domaćem kruhu, kobasici, dizanim kolačima, rakiji i frankovki. Baš s takvim karuselom delikatesa nedavno su se predstavili Podgoračani i u Bruxellesu, a put je organizirala euparlamentarka Biljana Borzan, koja je bila i gošća “Uskrsnog stola”. Darivali su je domaćini gostoprimstvom, uskrsnim košarama, ali i zahvalnicom općine Podgorač za veliki doprinos njihovoj uspješnoj promidžbi u Belgiji. Manifestacija je održana šesti put i jedinstvena je u Slavoniji i Baranji, a njezin je idejni začetnik Goran Đanić, načelnik općine Podgorač. - KUD-ovi su bitni i što se tiče narodnih običaja i plesa, ali i spremanja hrane i pića na stari način. Slavonija i moj kraj imaju što ponuditi, a to se baš na ovakvim jedinstvenim manifestacijama može vidjeti, jer ovakvih događanja nema. Drago nam je da je Biljana Borzan pronašla vremena da nas posjeti i da joj možemo zahvaliti na angažmanu oko našeg puta u sjedištu EU. A što se tiče mojih favorita za uskrsnim stolom, po meni se vidi da volim šunku, kulen i sve to zaliti dobrom šljivovicom, koja se uvijek pila na Uskrs kao digestiv – kazao je Đanić. A što je krasilo pobjednički stol? Kako kaže Pavo Balić iz Podravskih Podgajaca, predstavili su ono što su pravili njihovi stari. Za početak juhu s domaćim rezancima, a ona se pravila od juhe u kojoj se kuhala šunka, samo su se dodali rezanci s malo začina, šunku, kobasicu uskrsnjaru, domaći kruh u koji se stavljala šunka, luk, jaja, hren, šokačku tortu s masnim biskvitom koji se ukrasi s pekmezom i čokoladom, kiflicama sa šunkom i margarin pitu. - Sredinu stola krasi križ i zapaljena svijeća, domaća šljivovica i vino od bijele noje, cvijet Božje drvce ili jagodnjak. Kad uvene, miriši na kajsiju ili breskvu i stavljao se u knjige ili u robu. Cvjeta među prvima za Cvjetnu nedjelju – istaknuo je Balić, ponudivši nam specijalitete iz toga sela na Dravi. Slobodan KADIĆ Glas Slavonije |