Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geomir

Marketing

od 53. do 57.

U "Proljetnjoj šetnji" sam napisao:Prije 50 i kusur godina u 4 godine sam 1000 puta išao od točke A do B i natrag
i prešao 6000 km. Išlo se kozjim (magarećim) putem kroz šumu,
jer cesta nije bilo, a nije bilo ni automobila.
Ta šetnja me ponutkala da još jednom obnovim sjećanje
na tu svakodnevnu četverogodišnju putešestviju kroz šumu.U ono vrijeme ovako sam vidio početak puta kojim sam išao prema školi.
Samo sa kućom u dolje desnom ćošku.Ovih kuća nije bilo, a put je bio užiSada je proširen zbog izgradnje rezervoara za vodu na brijegu.Još jedan pogled na mjesto polaska i rodnu kuću.Put zavija prema istoku,a i ovdje su ciklame prosute uz put.Olakšan je odvoz posječenih borova.Na rakršću nema dileme, lijevo je izvorni put,kojim smo išli u školu.E ovdje je dilema, .... lijevo ili desno. Odlučujem ići lijevoi nisam pogriješio. Podgradni zidovi su još tu
gdje su još onda izgrađene serpentine za prolaz kroz dolinu.
Mi smo uvik išli prečacem.Dolje se čuju i vide kamioni i druge mašine.Spuštam se u Milnu, davno sagrađenim, a sada napuštenim putem,gdje je netko sada čak označio i smjer.Kad smo išli ovim dijelom natjecali smo se tko će naći više rupa od minakoje su bušene principom zračnog kompresora
s tom razlikom da je jedan radnik držao i pomalo vrtio trapanj (željezno svrdlo),
a drugi velikim mlatom /batom/ udarao po tom trapnju.Dolina Milnô je oskvrnutaputovimai građevinskim strojevima,a ovuda je išo i križ u veloj šetemoni!Romantičnost krajolika je izgubljena.Na drugoj strani doline, nastavak bivšeg puta se još nazire,ali napred je sve više zarastaoi više se ne može proći bez akcije čišćenja.Na podu je debeli sloj mahovine za božićni bor,a od puta definitivno odustajemi idem susjednim maslinikom koji se održava,jer vlasnik do njega dolazi novoprobijenim putemkojim i ja nastavljami dolazim do novogDoma zdravlja na periferiji mjesta.Da je originalni put bio čist opet bih došao ovdjei poslije nekoliko desetaka metaraput je sada presječenprilazom Domu zdravljakojim se dolazi s glavne ceste zaobilaznice,a stari put nastavljadijelom koji je sada betonirando raskršća sv. Antonijčija kapelica obnovljenai put vodi dalje prema istokudo prvih kuća kojih tada nije bilo.A uz kuće ide cvijećesmokve prolistalecvijećecvijećešipakcvijećei pomidore.Prolazim pored sadašnje, nove školei nastavljam dalje uz crkvicu sv. Mihovilakroz uske prolazei kaledo gospojice sarca Isusovegapa onda kroz kolu Andretovihuz staru ambulantu i njenog dobrog duha dr. Vojtjeh Bridu,točno u podnei stižem na odredište,..... naravno kasno.
Škole više nema!! cryLukobran Purpurela je još tu,po kojem su hrabriji trčali po buri
i izbjegavali valove koji su prskali preko zida.S druge strane uvale se vidi praznina,a ponajbolje iz aviona.Ostala je samo na staroj razglednici i u sjećanju.
Post je objavljen 05.04.2014. u 14:14 sati.