Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bk-sehara

Marketing

Sjećanje na rahmetli Muharema-Muhu Korajca: IMAO JE TOPLO SRCE I DUŠU UMOTANU DOBROTOM

KOSTAJNICA – Ovaj dunjaluk prije tačno 75 godina (16.03.1939.) u Bosanskoj Kostajnici ugledao je Muharem Korajac, kasnije su ga svi zvali Muho. Argumentirano mogu kazati s ove distance da je već kao dijete bio uzor u odnosu prema drugoj djeci - po ponašanju, marljivosti i vladanju. Sve što je kasnije uradio i stvorio, ne bih mogao kazati bez napora, nekako ga je izdvajalo od drugih. U sve poslove unosio je sebe, sa zadovoljstvom i radošću prilazio obavezama, vazda nalazeći strpljenja da i drugima prenese stečeno znanje i vještine. Kada bi pokazivao ili kazivao kako na radnom mjestu, kao igrač ili posebice trener, kod većine bi izazivao neku bogatu i divnu zbunjenost, ali su njegove osjećajne riječi upijane kao spužva što vodu upija. Dugo mi je ta njegova ljepota izražavanja, jasna i tačna misao, bila neshvatljiva i neuhvatljiva.

Krasila ga je skromnost, kao da se stidio svoga znanja. Rijetko je htio kazivati o sebi, a kada je to već "morao" bilo je to s velikom uzdržljivošću. Međutim, upravo to osjećanje ličnog dostojanstva samo ga je uveličavalo u našim očima. Ta dječija iskrenost, ta čistoća kao meleka, skromnost, nesebičnost i osjetljivost, upravo su odgovarali onom što smo mi od njega navikli i očekivali.

U svom stolarskom zanatu, uposlen bio u Tvornici poljoprivrednih strojeva, ali imao i vlastitu radionicu, dostigao je savršenstvo. Mogao "izvajati" prava remek-djela od drveta. Sličan je bio i na fudbalskim terenima. Svojom tehnikom, preciznim šutom lijevom nogom, driblinzima... izazivao je ljubopitljivost kod suigrača i divljenje publike. Njega i Vladu Ikasovića, zvanog Cajka, stručnjaci smatraju najboljom lijevom stranom (lijeva polutka i lijevo krilo) u historiji kostajničkog fudbala. Poslije je Muho otišao u trenerske vode, gdje je posebno s mlađim kategorijama postigao zapažene rezultate. Često je znao kazati na treningu da on prvo stvara čovjeka, jer to je daleko teže, pa tek onda igrača. Iako je mnoge učio prve nogometne korake, govorio bi mladim talentima da samo radom i permanentnim obrazovanjem mogu stići do vrhunskih rezultata.

Cijeli životni vijek Muhu su pratile odlike moralne, blage i ljubazne osobe. Duhovnost u komunikaciji, tako se barem činilo, pojačao je sa ženidbom Halime Ikanović, a tek kada su mu se rađala djeca: Merima, Mirsad i Fata, dojmilo se da preuveličava svoje bisere i dragulje, kako je tepao evladima. Na Ahiret se preselio 18. juna 1994. godine. Rano, ali je Muho svojim djelima život učinio vrijedan da se živi ma kako kratak bio!



Post je objavljen 17.03.2014. u 10:00 sati.