Danas je prvi dan jeseni, pa evo jedan kolač koji se zove jesenska kocka.
Sastojci:
Biskvit:
15 dkg šećera
2 žutanjka
1 šalica kave s mlijekom (šalica za bijelu kavu)
2 veće žlice kakao praha
20 dkg brašna
2 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 i pol dcl ulja
naribana korica jednog limuna
malo cimeta (po želji)
Fila:
2 bjelanjka
1 i pol šalica od bijele kave štauh šećera
3 izribane jabuke
pekmez malo kiselkast
Priprema:
U zdjelu za miješanje staviti sve sastojke osim brašna, miksajući postepeno dodavati brašno s praškom za pecivo.
Smjesu izliti u brašnom posut pleh 20X35 i peći na 200 stupnjeva. Ne otvarati prvih 20-25 minuta, ovisno o vašoj pećnici.
Kad je biskvit pečen, još toplog ga premazati s pekmezom kiselijeg okusa, te na pekmez staviti filu.
Za filu istući čvrsti snijeg od 2 bjelanjaka i postepeno dodavati štauh šećer. Kad je snijeg gotov kuhačom umiješati izribane i ocijeđene jabuke i vratiti u pećnicu, te na niskoj temperaturi posušiti dok kolač ne dobije lijepu boju. Može se umiješati u filu i komadiće bademovih listića ili čokoladnih medaljončića ili posipati samo čokoladom u prahu.