KONJSKO MESO OD SIJENA, ZOBI I TRAVE!
Konjsko meso postalo je svojevrstan hit na globalnoj razini u više europskih zemalja Velikoj Britanji, Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Danskoj... u nekoliko proteklih tjedana ove godine. Ali konjetina na tržište nije ušla na velika marketinška zvona kao namirnica po sastavu zdravija i kvalitetnija od govedine, već se na jelovnicima našla na prijevaran način, pod deklaracijom „goveđe meso.“ A sve su otkrile
inspekcijske službe.
REZIME. Sve je počeo u siječnju kada su inspektori u tvornicama Silvercrest u Irskoj i Dalepak Humbleton u Engleskoj - podružnicama irskog ABP Food Groupa - otkrili da su goveđi hamburgeri sadržavali oko 29% konjskog DNK. Odmah je iz više supermarketa; Tesca, Lidla, Aldija, Icelanda, Sainsburyja - povučeno deset milijuna hamburgera. Ustanovljeno je da je meso uvezeno iz Poljske.
U istrazi koju je u Danskoj provelo ministarstvo za hranu utvrđena je prisutnost konjskog mesa u govedini namjenjenoj za pizze.Istraga Francuske o tome kako je u više zemalja Europe konjsko meso dospjelo u gotova jela pokazala je da je tvrtka Spanghero konjetinu prodavala pod govedinu. U 12 zemalja otkriveno je da je u proizvodima s istaknutom deklaracijom „goveđe meso“ bilo i do 100 % konjetine. Europska komisija svim je članicama naredila DNK testiranja gotovih proizvoda od govedine.
Tragovi nedeklariranog konjskog mesa pronađeni su u trgovinama Lidla u Austriji, u 'tortelinima s goveđim mesom' njemačkog proizvođača Gusto GmbH. Norveški distributer prehrambenih proizvoda NorgesGruppen potvrdio je da je konjsko meso pronađeno u lazanjima marke First Price.
Povjerenici za poljoprivredu i sigurnost hrane u Bruxellesu na izvanrednom sastanku prozvanom “summit o konjetini” pokušali su ustanoviti kako vratiti povjerenje u sigurnost hrane u EU, nakon što su u supermarketima u Britaniji, Francuskoj i Švedskoj otkriveni hamburgeri, lazanje, mesne okruglice, musake, i ravioli koji su umjesto govedine kako je pisalo na etiketi, sadržavali do 100 % konjskog mesa.
Austrijska služba za zdravstvo i prehrambenu sigurnost izvijestila je o slučaju nedeklarirane upotrebe konjetine u bečkom kebabu.
HRANA JE POSLJEDICA KVALITETE MESA !
Inkorporiranje konjetine na potrošačko tržište, umjesto goveđeg mesa, dok je deklaracija i dalje tvrdila "meso govedine", vrlo vjerojatno je nelegalni dogovor velikih kompanija koje podjednako žele zaštiti i sebe i potrošače.Sustavi kompanija koji nadziru zdravstvenu ispravnost mesnih prerađevina od goveđeg mesa, sasvim sigurno su postali svjesni da je lanac proizvodnje goveđeg mesa, zbog ishrane stoke koštanim brašnom, lanac mogućih epizotiologija koje konzumacijom svakog trenutka mogu prijeći i na ljude. U takvim slučajevima proizvodi se povlače s tržišta, zatvaraju se i tvornice prerade, a oboljelim ili zaraženima tvrtka je dužna isplatiti odštetu.U vremenu kada je profit glavna mjera uspješnosti poslovanja – velike kompanije žele što sigurniju proizvodnju sa što manjim gubicima. Konjsko meso koje je nađeno u desetak proizvoda u 12-ak zemalja znak je da su kompanije očito u potrazi za modelom poslovanja sa što manje gubitaka. Takvo poslovanje može osigurati samo nutritivno kvalitetan i zdravstveno siguran proizvod. Vrlo vjerojatno su prerađivačke kompanije zato odabrale konjsko meso.
Glavni razlog odabira konjskog mesa kao zamjene ili nadomjestka u proizvodima od mesa su vrijednosni parametri konjskog mesa. Te parametre određuje način ishrane životinja.Glavan konjska hrana je sijeno, zob i trava. Sportski konji primaju i dodatak hrani – slastice te voće ( jabuke, kruške) i povrće (mrkva).
Zašto velike prehrambene kompanije nisu legalno u svoje proizvode uvele konjetinu, a odbacile govedinu?
Stvoreni proces proizvodnje goveda za prerađivačku industriju toliko je globalan da se ne može napustit kroz nekoliko mjeseci. Ali i proizvodnja konja za globalnu prerađivačku mesnu industriju u Europi još nije dovoljna.
KONJSKO MESO
Konjsko meso je bogato bjelančevinama, sa vrlo niskim sadržajem masti. Sastav aminokiselina bjelančevina konjskog mesa ima idealan odnos esencijalnih aminokiselina pa je zbog toga mnogo kvalitetnije od mesa ostalih životinja čije se meso koristi za prehranu.
Konjsko masno tkivo (loj) sadrži više od 50 % nezasićenih masnih kiselina od čega je 20 % linolne i linoleinske kiseline. Sadržaj stearinske kiseline nije veliki te konjski loj ima nisku točku topljenja i lako je probavljiv. Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnim za prehranu osobito zahtjevnijih kategorija ljudi.
Post je objavljen 23.02.2013. u 23:32 sati.