Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PORTAL PagFOTO.info – prvi dio !




Danas smo u tolikoj mjeri okruženi fotografijama da više uopće ne možemo zamisliti svijet bez fotografije ili svijet siromašan fotografijama. Svaki mobitel je danas i foto aparat i možemo fotografirati bilo gdje i bilo kada. Neki mobilni uređaji novih generacija su jači po kvaliteti od početnih digitalnih foto aparata.



Za bavljenje fotografijom, čak i profesionalno, nije uvijek nužna vrhunska oprema, no to ne znači da je dovoljno uzeti fotoaparat i jednostavno okidati. Za fotografirati bi bilo potrebno poznavati i određena znanja, pa makar se to radilo i o digitalnom fotoaparatu koji danas nudi bezbroj opcija koje olakšavaju fotografiranje. Bez obzira na navedeno, vrlo je bitno imati i svoje vlastito poimanje fotografije. Isto je činjenica da su se razvojem digitalne fotografije, razvijali i alati za računalnu obradu. Jedan od najpoznatijih alata takve vrste je, Adobe Photoshop, pa se već na nekim foto portalim oni koji obrađuju primarnu digitalnu fotografiju u ovom alatu, nazivaju: "fotošopovci".



Meni je još uvijek u srcu klasična analogna fotografija i u toj tehnici sam stvorio svoja znanja iz fotografiranja. Hvala i mojoj prof. Dobrili Balić koja je odgojila mene i generacije paške djece pravilno rukovati fotoaparatom. U ime toga je ostalo nekoliko tisuća mojih fotografija koje čekaju svjetlo dana. Neke se nalaze na portalu o kojem pišem. Meni Photoshop sada dobro dođe za obradu tih mojih starih analognih fotografija. Sjetim se kada god sam negdje odlazio, vodio sam računa koliko filmova uzeti sa sobom, obzirom da to nikada nije bio jeftin hobi. Danas sve ovisi o jačini digitalne kartice. Jedan veliki dio svojih fotografija posjedujem u Dija-pozitivima, ali o tome nekom drugom prigodom.



Pred tri godine pokrenut je pored mnogih portala koji se bave fotografijom i portal: "PagFoto.info", sa najavom da će to biti web zajednica fotografa sa temom otoka Paga. Vrlo se ambiciozno krenulo, međutim onda se naglo stalo. Sve tako splasne kod nas u Pagu uz onu staru: "Svakog gosta, tri dana dosta". Nekoliko zaljubljenika u fotografiju je aktivno, sve ostalo pasivni promatrači. Dovoljno govori činjenica odmah na naslovnici da je registrirano 88. članova a smo 750. podignutih fotografija. Zar to dovoljno ne govori?!



Ovaj foto portal nas je trebao odvesti u dva smjera, u dvije glavne vrste fotografija, a to su dokumentarna fotografija i umjetnička kako bismo mogli prosuđivati fotografije koje se podignu na portal, manje više od nas laika koji fotografiramo, jer nitko od nas prijavljenih nema status profesionalnog fotografa. Takva je bila moja zamisao i na tome se po meni, trebao dalje razvijati portal. Snimka kakvog morskog motiva ili onih grota koje fotografira Aldo spadale bi u red umjetnosti, obnova paškog mosta spada u dokumentarnu, ali su i jedna i druga vezane za otok Pag. Vjerujem da još uvijek postoji dovoljno volje da se portal pomakne od nekih klišea koji su sada prisutni na portalu. Možda bi time potaknulo ostatak članova da počnu podizati svoje uradke na portal.



U pravilima korištenja navodi se da svaki korisnik na sustav PagFoto može podignuti maksimalno 100 fotografija, koje svojim izgledom i karakterom trebaju zadovoljavati fotografsku formu, kao i formu kategorije u koju podiže svoju fotografiju.
Da smo od nas 88 prijavljenih članova svaki podigli samo 50 fotografija, na portalu bi sada bilo 4400 fotografija. Koje bi to bogastvo bilo i za portal tako i za cijelu web zajednicu, a onda i šire. Ovako još nema ni 1000 fotografija. Dali je to nedostatak hrabrosti ili nešto drugo?! Ne mogu doći do odgovora na ovo pitanje.



Na portalu PagFoto sam podigao fotografije koje su fotografirane sa šest različitih fotoaparata. Tri analogna i tri digitalna fotoaparata. Činjenica je da je bilo i fotografija na kojima se nisam držao zadanih postulata fotografiranja, ali sam nastojao da svaka fotografija tematski bude vezana za ono što su pravila portala odredila, da su teme vezane za Pag, bilo grad ili otok, i od toga nisam odustajao. Bilo da sam fotografirao ljude, neka događanja,motive grada i otoka.
Nisam se bojao niti bježao od kritika i suda članova a tako i svih onih koji su se upuštali kometirati moje uradke, to je uostalom bio primarni zadatak portala, pa sam tako i prihvatio određene primjedbe i dalje vodio računa o istima. To ne znači da je trebalo istrpiti vrijeđanja svih vrsta, da je čak i administrator morao intervenirati. Za konstruktivnu sam kritiku uvijek, a vrijeđanje prelazi u domenu kaznenog zakona.
Paralelno izložen svim kritikama pokušao sam svoje uradke podignuti i na neke druge foto portale na koje sam i danas aktivan i štoviše, jedan portal koji se tada jako spominjao HRphotocontest ili populrni HRPC na kojem sada trenutno imam fotografija koje su više pregledane od trenutačno vodeće fotografije na PagFoto po broju gledanosti.



Kako bih mogao zaključiti ovaj prvi dio teksta o portalu PagFoto.info poslužiti ću se razmišljanjima prof. Hrvoja Ivančića koji je pored svega fotograf i putopisac: "Kada bih morao generalizirati o jednoj naciji rekao bih da su Hrvati definitivno zatvoren i sumnjičav narod prema svemu što je različito. Definitivno pripadamo slavenskom kulturnom krugu, ali jako smo homogeni."
Nadam se da se ova tvrdnja prof. Ivančića, neće dalje nadvijati nad portalom PagFoto.info.





Post je objavljen 21.02.2013. u 21:43 sati.