TARTUFI U BUZETU
Istra ima doista posebno zanimljive adute za vrhunsku gastronomiju: pršut, sir, maslinovo ulje, šparogu, tartuf, vino. Pa, to treba u potpunosti i valorizirati, zar ne?!
Sajam Vinistra na proljeće u Poreču okuplja prvenstveno vinare ali nazočni su i proizvođači spomenutih delikatesa, potom, potkraj listopada u Tinjanu je Festival pršuta, a kraj listopada odnosno početak studenoga Buzet je u znaku tartufa. Dok se Vinistra održava, kako i priliči, u reprezentativnome prostoru, dotle su festival pršuta u Tinjanu i, pogotovu, festival tartufa u Buzetu u dosta neuglednom ambijentu. Iako je riječ o internacionalno etabliranim elitističkim i skupocjenim proizvodima, moglo bi se reći gastro mercedesima i rolls roycevima, na žalost, navedena događanja u Tinjanu i u Buzetu djeluju kao male seoske priredbe na razini što ih nikako ne zaslužuju ne samo pršut i tartuf nego i istarska gastro i turistička ponuda. Estetski nivo pojedinih prezentacija jednostavno se mora u nas podizati i značajnije podignuti želimo li imati image koji nam može pomoći u privlačenju dobrih potrošača kao gostiju.
Pod šatorom na festivalu u Buzetu vidio sam vodeće političare i turističke djelatnike, uz domaćina, gradonačelnika Buzeta Valtera Flega, istarskog župana Ivana Jakovčića, te županijskog pročelnika za turizam Denisa Ivoševića… S obzirom da je Jakovčić najavio odlazak s trona a vezano uz novog župana intenzivno se govorka da bi to mogao biti upravo Flego, nameće se, s obzirom da upravo o političarima mnogo ovisi, pitanje – hoće li Flego, već i radi svojega Buzeta nešto učiniti da se sadašnje vašarište (doduše simpatično) uzdigne, i to i nekoliko kopalja uvis, to više i što je locirano u neposrednoj blizini ovećeg gradskog hotela (turizam!).
Vodeći tartufari kraja, koji rade na zemlji i koji se, kao i drugi poljoprivrednici, kući iz lova tartufa nerijetko vrate zaprljani pa i jače blatni, i te kako dobro shvaćaju važnost estetike i pokaza poštovanja prema svojemu elitnome proizvodu: kao izlagači na priredbi su bili u elegantnim odijelima i haljinama…
Na festivalu tartufa pod šatorom u Buzetu uz nekolicinu tartufara predvođenih obiteljima Zigante i Puh, te Giancarlom Ziganteom iz Livada nastupili su proizvođači sira, primjerice Radošević, zatim proizvođači maslinova ulja, vina, jakih pića u koje je kao začin stavljen tartuf, proizvođači tjestenine konkretno lokalnih fuža i pljukanca, ponuđači skulptura izrađenih od drveta, i ponuđači raznih šarenih drangulija.
Birao se i najbolji tartuf. Strukovna komisija u obzir uzima ne samo težinu nego i izgled tartufa, koliko je on pravilniji to bolje. Predsjednica ocjenjivačke komisije bila je Rita Fernetich, inače supruga hotelijera iz Brtonigle Tullija Ferneticha (hotel-restoran San Rocco). Ona je licencirana kušačica i ocjenjivačica tartufa, a licencu je stekla u Pijemontu na edukaciji vezanoj uz tartufe što je provodi tartufarska ustanova u gradu Albi, okolica kojega je također vrlo znana po tartufu i gdje se održavaju edukacije i za ocjenjivače, a potpis na iskaznici je od vrhunskog stručnjaka za gljive ali i vrhunskog vinara Oddera, vlasnika posjeda Oddero poderi e cantine iz mjesta La Morra, gdje su vrlo cijenjeni vinogradski položaji Nebbiola za famozni Barolo, primjerice Rocche dell’Annunziata.
Povelja za najbolji tartuf pripala je obiteljima Zigante i Puh iz Srnegle kod Buzeta.