suhi u casi https://blog.dnevnik.hr/suhadolnik

nedjelja, 04.11.2012.

Sajmovi, festivali

TARTUFI U BUZETU

Istra ima doista posebno zanimljive adute za vrhunsku gastronomiju: pršut, sir, maslinovo ulje, šparogu, tartuf, vino. Pa, to treba u potpunosti i valorizirati, zar ne?!
Sajam Vinistra na proljeće u Poreču okuplja prvenstveno vinare ali nazočni su i proizvođači spomenutih delikatesa, potom, potkraj listopada u Tinjanu je Festival pršuta, a kraj listopada odnosno početak studenoga Buzet je u znaku tartufa. Dok se Vinistra održava, kako i priliči, u reprezentativnome prostoru, dotle su festival pršuta u Tinjanu i, pogotovu, festival tartufa u Buzetu u dosta neuglednom ambijentu. Iako je riječ o internacionalno etabliranim elitističkim i skupocjenim proizvodima, moglo bi se reći gastro mercedesima i rolls roycevima, na žalost, navedena događanja u Tinjanu i u Buzetu djeluju kao male seoske priredbe na razini što ih nikako ne zaslužuju ne samo pršut i tartuf nego i istarska gastro i turistička ponuda. Estetski nivo pojedinih prezentacija jednostavno se mora u nas podizati i značajnije podignuti želimo li imati image koji nam može pomoći u privlačenju dobrih potrošača kao gostiju.
Pod šatorom na festivalu u Buzetu vidio sam vodeće političare i turističke djelatnike, uz domaćina, gradonačelnika Buzeta Valtera Flega, istarskog župana Ivana Jakovčića, te županijskog pročelnika za turizam Denisa Ivoševića… S obzirom da je Jakovčić najavio odlazak s trona a vezano uz novog župana intenzivno se govorka da bi to mogao biti upravo Flego, nameće se, s obzirom da upravo o političarima mnogo ovisi, pitanje – hoće li Flego, već i radi svojega Buzeta nešto učiniti da se sadašnje vašarište (doduše simpatično) uzdigne, i to i nekoliko kopalja uvis, to više i što je locirano u neposrednoj blizini ovećeg gradskog hotela (turizam!).
Vodeći tartufari kraja, koji rade na zemlji i koji se, kao i drugi poljoprivrednici, kući iz lova tartufa nerijetko vrate zaprljani pa i jače blatni, i te kako dobro shvaćaju važnost estetike i pokaza poštovanja prema svojemu elitnome proizvodu: kao izlagači na priredbi su bili u elegantnim odijelima i haljinama…
Na festivalu tartufa pod šatorom u Buzetu uz nekolicinu tartufara predvođenih obiteljima Zigante i Puh, te Giancarlom Ziganteom iz Livada nastupili su proizvođači sira, primjerice Radošević, zatim proizvođači maslinova ulja, vina, jakih pića u koje je kao začin stavljen tartuf, proizvođači tjestenine konkretno lokalnih fuža i pljukanca, ponuđači skulptura izrađenih od drveta, i ponuđači raznih šarenih drangulija.
Birao se i najbolji tartuf. Strukovna komisija u obzir uzima ne samo težinu nego i izgled tartufa, koliko je on pravilniji to bolje. Predsjednica ocjenjivačke komisije bila je Rita Fernetich, inače supruga hotelijera iz Brtonigle Tullija Ferneticha (hotel-restoran San Rocco). Ona je licencirana kušačica i ocjenjivačica tartufa, a licencu je stekla u Pijemontu na edukaciji vezanoj uz tartufe što je provodi tartufarska ustanova u gradu Albi, okolica kojega je također vrlo znana po tartufu i gdje se održavaju edukacije i za ocjenjivače, a potpis na iskaznici je od vrhunskog stručnjaka za gljive ali i vrhunskog vinara Oddera, vlasnika posjeda Oddero poderi e cantine iz mjesta La Morra, gdje su vrlo cijenjeni vinogradski položaji Nebbiola za famozni Barolo, primjerice Rocche dell’Annunziata.
Povelja za najbolji tartuf pripala je obiteljima Zigante i Puh iz Srnegle kod Buzeta.


Na slici su dobitnik priznanja za najbolji tartuf Marko Puh i njegova kćerka Paola, zatim Rita Fernetich kao predsjednica strukovnog žirija, i gradonačelnik Buzeta Valter Flego.

Giancarlo Zigante, upisan svojedobno u Guinnessovu Knjigu rekorda kao lovac najvećeg tartufa na svijetu, na Festivalu tartufa 2012 u Buzetu morao se zadovoljiti drugim mjestom u izboru najboljeg tartufa. Na slici je s bijelim tartufom teškim nešto manje od pobjedničkoga. Giancarlo Zigante je na Festivalu uredio lijepi štand, izložio obilje svojih proizvoda, a u Livadama je istodobno, u svojoj režiji i uz svoj restoran, imao Festival Zigante tartufi...



ŠAMPION S DUŠNOG DANA
Dušni dan ove godine i kujica Lili u dom obitelji Zigante – Puh iz Srnegle kod Buzeta donijeli su šampionsku radost: Zigante i Puh su tartufari a Lili je dakako pas tragač za tarfufom, i upravo spomenutoga dana našla je bijeli tartuf tuber magnatum pico - kapitalac (kapitalcima se smatraju tartufi od 100 grama i više) težak 450 grama i tržišno vrijedan tri tisuće eura! Ta cijena je ne tek procjena nego je stvarnost: taj tartuf, na ovogodišnjem festivalu tartufa u Buzetu proglašen šampionom prodan je kupcu u – Kanadi!

Boravak u Buzetu na festivalu tartufa i osvajanje priznanja za najbolji tartuf bili su povod posjeta obiteljskom pogonu za preradu i pakiranje tartufa obitelji Puh i Zigante u Srnegli.

Kvinto (Quintus!) Zigante (očito, kad je riječ o istarskome tartufu ne može biti da uza nj ne ide prezime Zigante!) i njegova supruga Anita lovom na tartufe bave se od najranije mladosti. Zigante je prije dvadesetak godina osnovao vlastito poduzeće Natura d.o.o., za lov, otkup i distribuciju tartufa, a poslije je krenuo i u njihovu preradu. On je glavni direktor, šarmantna kćerka Daniela Puh (ima bijelu vizit-kartu, kao bijeli tartuf, domišljato!) zadužena je za prezentacije i marketing, a zet Marko Puh (crna vizit-karta!) direktor je prodaje. Na brdašcu u Srnegli podignuli su modernu građevinu u kojoj su suvremeni proizvodni i preradbeni pogon s uređajem i za konfekcioniranje, skladište gotovih proizvoda Natura tartufi (tartufi svježi cijeli, sjeckani ili mljeveni, sušeni tartufi, umak tartufata, namazi s tartufom, med s tartufom, sve u staklenkama, kao i maslinovo ulje s tartufom i medica s tartufom u bočicama, tu je i kravlji sir začinjen s tartufom), te kušaonica-prodajni salon što povremeno služi i za edukacije (Mala škola tartufa) o gljivama s naglaskom naravno na tartufu, učenje sljubljivanja vina s jelima s tartufom (pribivali smo seansi kad je sommelier Siniša Škaberna uz male zalogaje s tartufom predstavljao vina Degrassi), za tematske večeri uz vrsne kuhare koji prigotavljaju razna jela s tartufom, za prikaze lova na tartufe. Upravo ovaj zadnje spomenuti sadržaj polazište je i za akciju lova na tartufe koji bi kao svojevrsnu avanturu za zainteresirane Zigante i Puhovi organizirali u obližnjoj Motovunskoj šumi.

04.11.2012. u 21:57 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2012  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (3)

Opis bloga

Linkovi