Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fit4life

Marketing

Pravilnom prehranom i treningom do željenog izgleda

Što smijem jesti? Što ne smijem? Kako da treniram?









To su pitanja koja nam se vrte u glavi kada se odlučimo napraviti neki pothvat na našoj kilaži (mršavljenju ili debljanju).

No, moramo poći od elementarnih stvari, a to je naravno prehrana.
Također valja i rastumačiti razne zablude.

Ljudi većinom pojam dijeta shvaćaju u negativnom kontekstu i ako se i odluče za nju, nakon nekog vremena odustanu pod obrazloženjem da je to, naravno nemoguće. Ovaj pristup je očito pogrešan, a sad ću reći i zašto.

Dijeta je način života i jedino takvim shvaćanjem i pristupom možemo očekivat napredak u tom smislu. Nema koristi provoditi dijetu nekoliko tjedana, izgubiti nekoliko kilograma, a zatim najaviti rat hladnjaku i počet trpat u sebe kao da svijet sutra neće postojati.

Znači govorimo o maratonu. Za početak je potrebno krenuti realno i piramidalno smanjivati unos kalorija i unos ugljikohidrata. Ako to napravite naglo, vaše tijelo se neće moći priviknuti i ubrzo će stupiti odustajanje.

Nakon što završite s dijetom, nemojte se vratiti navikama. Vidite koliko ovo paradoksalno zvuči? Zato sam naglasio da je dijeta način života, a ne privremeno rješenje.

To ne znači da ćete cijeli život provesti bez slatkog i masnog. Dok ste u procecsu skidanja suvišnih kilograma, morat ćete izolirat slatkiše iz svoje prehrane. Dolaskom na željenu težinu ih opet možete jesti, ali naravno u ograničenim količinama. Jedno rebro čokolade dnevno vas neće udebljati.

Također sam mnogo puta čuo : " Ne jedem preko tjedna ugljikohidrate, al onda nedjeljom pojedem sve i ne pazim uopće". Što je potpuno krivo, evo jedan primjer za to. Zamislite si da šest dana provedete u zamračenoj prostoriji, zatim vam sedmi dan upere reflektor u oči. Nadam se da ste shvatili poantu.

Što se samih treninga tiče, osobno ne pravim razlike između treninga za definiciju i masu. Jedina razlika je u prehrani i omjeru ugljikohidrata, te intenzitetu aerobnih treninga.

Domagoj.

Post je objavljen 14.05.2012. u 09:24 sati.