Večernji list-05.05.2012. „Ministar Maras ističe kako je u posljednje tri godine izgubljeno 15.000 obrta i obećava kako će učiniti sve da se mnogi od njih vrate i iskoriste svoje kreativne sposobnosti. Ministar dalje tvrdi kako nova Vlada nije zaslužila žuti karton jer sindikati ne gledaju cijelu sliku, nego se fokusiraju samo na neke poteze.“
Meni je ministar Maras simpatičan lik i neobično mi je drago da vidi cijelu sliku… za razliku od ograničenih sindikata….
Način na koji se obrtnici u obrazovnom procesu pripremaju za konkretne struke bio je predmet mog zanimanja prethodnih godina. Svima nam je logično da je obrtnicima praksa jako važna za njihovo zanimanje, pa se u ovoj temi neću ni baviti tim dijelom priče…. ali bavit ću se ovom širom i cjelovitom slikom koju sindikalci ne vide….
Koja djeca upisuju obrtničke škole u Hrvatskoj? To su obično djeca obrtnika koja žele nastaviti obrt svojih roditelja ili su oni koji zbog lošeg prosjeka ocjena ne mogu upisati škole u kojima se djeca pripremaju za „elitna“ zanimanja.
Jednom sam jednom učeniku koji se školovao za automehaničara pomagala oko lektire. Zadatak je bio Orwellova „Životinjska farma“. Nakon što je pročitao knjigu vodili smo sate i sate rasprave u kojoj smo krpali sve ono što nije dobio kroz redovito obrazovanje, a što je potrebno da bi uopće tu knjigu mogao razumijeti. Pitala sam njegovu profesoricu da li doista misli da je ta knjiga primjerena za mlade obrtnike, koji da čitaju Orwella sasvim sigurno ne bi bili u obrtničkoj školi? Odgovorila mi je kao Maras u svojoj današnjoj izjavi…. kako rade na općoj kulturi mladih i žele da dobiju cjelovitu sliku svijeta u kojemu žive. I tko bi im mogao prigovoriti?!!! Pa ipak stvaramo društvo znanja, a mene posebno veseli da ćemo u budućnosti sa ljudima koji će nam raditi servis na autu… dok čekamo, moći raspravljati široko, o cjelovitoj slici svijeta koja nas okružuje…. jer zbilja bi bilo neoprostivo da majstori svih profila nisu pročitali lektiru kao gimnazijalci. Kad se desila promjena vlasti „uplašila“ sam se da slučajno ne zanemare naše obrtnike… ali vidim da je i njima važno da oni dobiju što širu sliku i da bi bilo poželjno da završe bar dva fakulteta prije no što postanu obrtnici…. da bi mogli u skladu s očekivanjima obavljati svoje djelatnosti.
Na ovu temu me potaknuo Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelja bureka i pizza. Na praktični dio ovog Programa se neću osvrtati…. ali svakako moram istaknuti svoje „zadovoljstvo“ jer će budući priprematelji pizze i bureka imati tako široku sliku svijeta u kojemu žive, a oni koji ne budu to u stanju morat će zaposliti bar desetak ljudi u administraciji svog obrta, koji će pokrivati sva ta potrebna znanja… pa ćemo u budućnosti imati priprematelja bureka, stolara, mesara ili tesara koji će raditi svoj posao, a zapošljavat će pravnika, ekonomistu, poreznog i carinskog stručnjaka, odvjetnika, psihologa i psihijatra da bi mogao uspješno obavljati svoju djelatnost.
Ipak smo mi društvo znanja…..
Ja strašno volim burek i pizzu i zbog te moje gurmanske strasti važno mi je znati da će u budućnosti to biti još veći užitak…. osim ako svi ne pozatvaraju svoje radnje….
MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Na temelju članka 49. stavka 1. Zakona o obrtu (»Narodne novine« 77/93, 90/96, 102/98, 64/01, 49/03 – pročišćeni tekst, 68/07 i 79/07), ministar poduzetništva i obrta, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, donosi
PROGRAM
ISPITA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA ZANIMANJE PRIPREMATELJ BUREKA I PIZZA
I.
Ispit o stručnoj osposobljenosti sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća znanja nužna za bavljenje obrtom i poduzetništvom, te posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje.
II.
Na zajedničkom dijelu ispita, ispitna pitanja postavljaju se iz sljedećih ispitnih područja:
– gospodarstvo,
– pravni propisi.
III.
Područje gospodarstva obuhvaća sljedeće programske cjeline:
1. Vođenje poslovanja
Organizacija poslovanja od ideje do poslovnog plana (obrt, trgovačko društvo)
Poslovni plan kao poduzetničko oruđe sredstva za nabavu dugotrajne imovine, obrtna sredstva i investicije
Komuniciranje s djelatnicima i strankama značenje komuniciranja, vrste komunikacija, etika poslovnog komuniciranja
Metode rukovođenja stilovi i metode rukovođenja, tehnike motiviranja, tehnike rješavanja konflikata
Uloga računala u poslovanju Osnovna informatička znanja, uloga računala u poslovanju obrta
2. Osnove marketinga
Značenje prodaje novi trendovi na području marketinga, metode prodaje i komunikacije
Tržište tržišna strategija, poznavanje konkurencije, istraživanje tržišta
Troškovi i kalkulacije vrste troškova, kalkulacija cijene proizvoda i usluga, pokazatelji poslovanja
4. Financijsko-ekonomsko područje
Porezi porezni sustav, vrste poreza, porezno zakonodavstvo
Carine pojam carina, uvozne i izvozne carine,
carinski postupak, carinski nadzor
Vođenje poslovnih knjiga
Platni promet načini plaćanja, načini osiguranja naplate i potraživanja
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća sljedeće programske cjeline:
Ustrojstvo državne vlasti državna uprava, lokalna samouprava i uprava
Gospodarsko pravo ugovori i zastupanje
Zakon o obrtu i zakonski uvjeti za obavljanje obrta pojam obrta i obrtnika, uvjeti za obavljanje, vrste obrta, upis obrta u obrtni registar, poslovanje i prestanak obrta, trgovačka društva i obavljanje obrta
Organiziranost obrta komorski sustav
Zakon o radu osnovni propisi o: zasnivanju i prestanku radnog odnosa, radnom vremenu radnika, odmorima i dopustima, obrazovanju i osposobljavanju za rad, plaći radnika, zdravstvenom i mirovinskom osiguranju
Zapošljavanje poslodavac, radnik, osnovni elementi ugovora o radu, zabrana diskriminacije
Pravni subjekti, pravna i poslovna sposobnost fizičke i pravne osobe
Trgovačka društva trgovac pojedinac, društva osoba i društva kapitala
stečajni postupak, likvidacija i ovršni postupak
Nasljedno pravo nasljeđivanje i zakonski (nasljedni) redovi, oporuka i nužni dio
Zemljišne knjige, posjed i vlasništvo uloga zemljišnih knjiga u pravnom prometu, zemljišne knjige – javne isprave, od čega se sastoje zemljišne knjige, što je zbirka isprava
Zaštita na radu zaštita na radu, zaštita od požara i zdravstvena zaštita
Zaštita okoliša etika i pravo okoliša
pravno uređenje zaštite okoliša u Hrvatskoj
suvremene tehnologije zaštite okoliša
V.
Okvirni sadržaji programskih cjelina, navedeni u poglavljima III. i IV., osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na ispitima o stručnoj osposobljenosti.
VI.
Cilj posebnog dijela ispita je provjera stečenih stručnih kompetencija za zanimanje priprematelj bureka i pizza:
a) teorijskih i praktičnih znanja za obavljanje posla;
b) poznavanja propisa u obrtništvu i tretiranja živežnih namirnica u skladu sa zanimanjem;
c) provođenja radne i osobne higijene;
d) poznavanja obrtničkog pogona, strojeva alata, uređaja, aparata i primjene istih u tehnološkom procesu i održavanju;
e) poznavanja i primjene mjernih jedinica;
f) poznavanja i pravilnog korištenja receptura i normativa u skladu sa zanimanjem;
g) poznavanja zakonodavstva i zakonske regulative iz zaštite na radu u zanimanju
h) poznavanja i primjene sanitarnih te higijenskih propisa (HACCAP)
i) poznavanja i čuvanja namirnica i gotovih proizvoda
j) posjedovanja znanja o načinu zbrinjavanja otpadnih sirovina i pomoćnih tvari te
k) nužnih temeljnih i socijalnim kompetencijama:
– sposobnosti komunikacije i rada u timu;
– sposobnosti samostalnoga analitičkog i povezanog razmišljanja;
– samoinicijative i svijesti o odgovornosti i
– sposobnosti ovladavanja metodama učenja za samostalno širenje znanja.
VII.
Posebni dio ispita sastoji se od:
– praktičnog i
– stručno-teorijskog dijela.
VIII.
Praktični dio ispita obuhvaća provjeru usvojenih vještina i umijeća.
Praktični dio ispita obuhvaća neke od sljedećih operacija:
pripremanje osnovnih sirovina za pripremu bureka i pizza;
priprema osnovnih dodataka za burek i pizzu;
pripremanje tijesta za burek i pizzu;
pripremanje nadjeva dodataka za burek i pizzu;
izrada i pečenje bureka i pizza;
posluživanje pripremljenih jela i
odabir i posluživanje pića.
Praktični dio ispita se izvodi u obliku radne probe.
Radna proba je praktični dio zadatka koji ima cilj provjeru znanja i vještina iz područja koja pripada tehnologiji zanimanja.
Vrsta uratka/radne probe Opis uratka/radne probe
Priprema bureka od sira – zamijesiti tijesto, odmarati
– pripremiti nadjev od sira
– pripremiti posudu za pečenje, pripremiti pećnicu
– izraditi burek
Priprema bureka od mesa – termički pripremiti meso
– odabrati začine, termički ih obraditi, prigotoviti s tijestom, rolati, staviti u posudu za pečenje, peći, prigotoviti, servirati
Priprema pizze od sira i šunke – pripremiti tijesto i nadjev
– začiniti i oblikovati u posudu
– premazati umakom, posložiti nadjev, peći,
– prigotoviti i servirati
Priprema raznih vrsta pizza – pripremiti tijesto, nadjeve i dodatke
Ispitanik mora u zadanome roku izraditi uradak / radnu probu.
Ispitna komisija može samostalno predložiti uratke i radne probe koje će zadati ispitaniku.
Pri izradi praktične zadaće ispitanik se mora pridržavati propisanih mjera zaštite na radu i zaštite okoliša te ostalih uvjeta koje mu odredi ispitna komisija.
Praktični dio ispita ocjenjuje se na temelju rezultata vrednovanja postupaka tijekom izrade radne probe, a pomoću standardiziranoga ocjenjivačkog lista.
Ocjenjivačka lista
Radnje obavljene u okviru praktične zadaće Mogući broj bodova Ostvareni
broj bodova
Pripremni radovi 0 –10
Razumijevanje naloga i uputa 0 – 10
Poznavanje postupaka pripreme jela/uratka 0 – 10
Spretnost u rukovanju priborom, strojevima i uređajima 0 – 10
Ispitivanje težine, količine i kvalitete robe 0 – 10
Estetski izgled i ukrašenost jela 0 – 10
Kvaliteta izrade 0 – 10
Postupci kontrole 0 – 10
Radna norma 0 – 10
Primjena mjera zaštite na radu i provođenje mjera osobne higijene te higijene na radnom mjestu 0 – 10
Ukupno bodova 100
IX.
Stručno-teorijski dio ispita obuhvaća provjeru teorijskog znanja nužnog za obavljanje praktičnih postupaka u zanimanju priprematelj bureka i pizza.
Stručno-teorijski dio ispita polaže se u usmenom obliku, a sastoji se od pitanja koja postavlja ispitna komisija i odnosi se na sljedeća područja:
zaštitu na radu
osobnu higijenu i higijenu radnog prostora
propise u obrtništvu vezane uz tretiranje živežnih namirnica
organizaciju radnog prostora
uređaje, strojeve, pribor za rad
administrativne i organizacijske poslove
živežne namirnice u pripremi bureka i pizza
sredstva ponude jela i pića
pripremanje i prigotovljavanje jela
sastavljanje jelovnika.
Sadržaji Očekivani rezultati (znanja i umijeća)
Zaštita na radu i sprječavanje nesreće na radu, zaštita okoliša i racionalno korištenje energije – navesti propise zaštite na radu vezane uz zanimanje priprematelja bureka i pizza
– definirati tipične situacije koje dovode do nesreća, kao i ponašanja koja ih uzrokuju
– komentirati opasnosti pri rukovanju električnim strojevima, plinom, rukovanjem otrovima, zapaljivim materijalom
– nabrojati odgovarajuća sredstva za dezinfekciju
– objasniti važnost organizacije rada, racionalnog korištenja materijala i energije u ugostiteljstvu
Provođenje mjera osobne i higijene u radnom pogonu – objasniti značenje higijene pri radu
– prezentirati način održavanja čistoće radnog mjesta u skladu s propisima o higijeni
– nabrojati zakonom propisanu radnu odjeću
– navesti način održavanja osobne i radne higijene
Primjena propisa u obrtništvu i tretiranja živežnim namirnicama u skladu sa zanimanjem priprematelja bureka i pizza – nabrojati zakonsku akte koji propisuju način postupanja sa živežnim namirnicama
– navesti najbitnije odrednice koji vrijede za živežne namirnice
– navesti propise koji se odnose na obrtničku struku
Organizacija radnog prostora – opisati tijek proizvodnje
– objasniti važnost organizacije radnog mjesta
– objasniti strukturu radnog prostora
Strojevi i uređaji, aparati i pribor za rad i primjena istih u tehnološkom procesu, kao i njihova održavanja – ilustrirati način rada i opisati način održavanja strojeva, uređaja, aparata i pribora koji se koriste za pripremu bureka i pizza
– objasniti način sigurne upotrebe strojeva, uređaja i aparata
Administrativni i organizacijski poslovi u obrtničkom pogonu (kuhinji) – planirati nabavu živežnih namirnica i sredstava za održavanje higijene
– komentirati način gospodarskog iskorištavanja živežnih namirnica
– sastaviti normative, recepture, kalkulacije
Poznavanje živežnih namirnica u pripremi bureka i pizza – prepoznati vrste termičkih obrada namirnica prema njihovu podrijetlu i sastavu
– ilustrirati pravilnu upotrebu živežnih namirnica i njihovu primjenu u ljudskoj prehrani
– objasniti metode čuvanja i skladištenja namirnica
Sredstva ponude jela i pića – definirati sredstva ponude, pojedinačno objasniti
– podjelu ponude jela i pića te vinske karte
Priprema i prigotovljavanje bureka i pizza uz pravilno korištenje mjernih jedinica u recepturi i normativima – izračunati kalkulacije na temelju pravilnog korištenja recepture i normativa
– razlikovati sve vrste mjernih jedinica u sastavu struke, kao i objasniti način njihovog preračunavanja
– nabrojati živežne namirnice koje se koriste za pripremu bureka i pizza
– navesti salate, slatka i slana jela koji se koriste kao prilozi
Priprema sastavljanja jelovnika za razne prigode i načine u serviranju jela i pića – sastaviti jelovnike postupajući po pravilima struke
– definirati serviranje jela i pića prema standardima struke
– definirati ponudu pića uz određene pizze i bureke
X.
Danom stupanja na snagu ovoga Programa u Programu ispita o stručnoj osposobljenosti (»Narodne novine« 101/05) prestaje važiti točka VI. 21. Priprematelj bureka i pizza.
XI.
Program ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje priprematelj bureka i pizza stupa na snagu i primjenjuje se danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 311-01/10-01/28
Urbroj: 516-12-02/1-12-10
Zagreb, 24. veljače 2012.
Ministar
Gordan Maras, v. r.
p.s. kamo sreće da su svi naši političari savladali sva ova znanja koja propisuju obrtnicima.
Post je objavljen 05.05.2012. u 09:12 sati.