Nepečeni kolac ne mos`jednostavnije :-) torta sa kremom od sira, podlogom od keksa , prženih lješnjaka i mekanom kremom od čokolade sa okusom lješnjaka
Sastojci:
Podloga:
150 g mljevenog keksa - koristim Digestive, ima ih u Mercatoru i po većim centrima, a može i bilo koje drugo čajno pecivo, ala Petit Beurre
50 g mljevenih prženih lješnjaka
1 žličica Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mljeka
Krema od sira;
500 g svježeg sira - ja koristim Ricottu
250 ml slatkog vrhnja
1 puna žlica meda
8 g želatine u prahu
Nougat krema:
125 g čokolade Milka Noisette - tu sam sada stavio iako ne mora biti, bilo koja druga, ja volim tamne :-))
1 dl kiselog vrhnja
+
po želji mljeveni peceni lješnjaci za posipanje
Priprema:
Podloga
1. Pecene lješnjake možete samljeti u aparatu ili u najlon
vrecici pomocu valjka. Po ukusu.
2. Tacnu na kojoj se poslužuje tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruc za torte promjera 20 cm - najbolje
3. Sve sastojke prenijeti u dublju posudu i promiješati.
4. Rukom utisnuti masu po dnu kalupa.
Krema od sira
1. Preliti želatinu sa 6 žličica vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2. Sir, med i slatko vrhnje, kratko izmiešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
3. Želatinu otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 velike žlice smjese od sira, zagrijati uz neprestano mješanje dok se ne dobije glatka masa
4. Masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smjesu od sira uz miešanje mikserom i mutiti mikserom još minutu da se svi sastojci spoje.
5. Odmah nanijeti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema
1. Čokoladu otopiti na pari
2. Dodati žlicu kiselog vrhnja uz mješanje. Masa će se stiskati. Dodavati ostatak kiselog vrhnja. Ako je smjesa pregusta za izlijevanje, kratko je zagrijati na pari.
3. Odmah preliti preko kreme od sira, te ukrasiti čokoladom, mljevenim lješnjacima i šlagom.
U slast!
Post je objavljen 29.04.2012. u 15:49 sati.