kad ovako ne pišem par dana, moram priznati da mi se ni ne da početi, previše toga za obraditi...i uvijek postoji velika šansa da izostavim nešto u receptu...jer zapravo ne kuham po receptu, nego usput uzimam začine...ali ovi recepti vam i tako služe kao ideja, samo se primite kuhanja i opustite se, tko zna što će završiti u jelu :D
možda vas za koji dan obavijestim i o tome kako umivanje fiziološkom otopinom utječe na kožu lica...ne pitajte me, to ja pokušavam dobro isprati nos, usput se uvijek uspijem i umiti
ajmo na nedjeljni ručak, musaka
sastojci:
krumpir - količina odokativna, sigurno je bilo preko kile
oko 500 g mljevenog mesa
4-5 rog paprika
bešamel - oko 6-7 dl
oko 125 g fete
sol, papar, origano, češnjak u prahu, luk u prahu
priprema:
krumpir oguliti, narezati na ploške, skuhati na pari da malo omekša
meso dinstati na malo ulja dok ne ispari sva tekućina i ne izgleda kuhano, začiniti soli, paprom, origanom
paprike narezati na kolutiće ili polukolutiće, ovisno o veličini, prodinstati na malo ulja da malo omekša, posoliti, popapriti, dodati malo češnjaka u prahu
bešamel napraviti od otprilile 2 žlice putra, 2 žlice brašna, mlijeko po potrebi, začiniti soli, paprom, češnjakom i lukom u prahu
posudu za pečenje malo pouljiti, staviti pola količine krumpira, posoliti, popariti, prekriti pripremljenim mesom, preko mesa staviti papriku, prekriti ostatkom krumpira, posoliti, popapriti, preliti bešamelom i posipati kockicama fete
zapeći na 225°C dok ne dobije boju, oko pola sata
kolač s narančom, limunom i čokoladom, baziran na jednom receptu ane ugarković koji se mojim dečkima nije svidio a meni se svidio zbog sočnosti, napravljen prema mom ukusu ;) i napravljen iz razloga što sam zaboravila to voće na lođi pa se smrznulo, ovo je bio dobar način za iskorištavanje ;D
sastojci:
5 jaja
200 g šećera
1 limun
1 naranča
50 g ribane tamne čokolade
3 žlice mrvica
za preljev:
marmelada od marelica
50 g tamne čokolade
oko 50 g putra i vrhnja za kuhanje u omjeru pol/pol- nije mi se dalo vagati
priprema:
miksati jaja sa šećerom uz dodatak ribane korice limuna i naranče dok ne dobijete svjetlu, kremastu smjesu
limun i naranču oguliti do kraja nožem, narezati na komadiće i usitniti štapnim mikserom
u smjesu jaja dodati čokoladu, mrvice i usitnjeno voće, lagano umiksati
uliti u kalup po želji i peći na 190°C oko 40 minuta
za preljev na pari otopiti i promiješati dobro sve sastojke
kad se kolač malo ohladi, premazati ga marmeladom i preliti čokoladnim preljevom
sočno, kiselkasto, baš nekako zimsko
ponedjeljak, grašak s mesom
sastojci:
4 svinjska odreska narezana na kockice
oko 600-650 g graška
1 mrkva
2 krumpira
1 luk
2-3 režnja češnjaka
oko 2 dl pasiranih pelata
pileći temeljac i voda
sol, papar i da me ubijete ne mogu se sjetiti što sam još od začina stavila :D budite kreativni ;)
priprema:
na žlici putra i žlici ulja pirjati meso, kad ispari tekućina dodati nasjeckani luk, češnjak i mrkvu, posoliti, popapriti i...kao što rekoh, budite kreativni...kad luk omekša dodajte grašak i pirjajte dok se ne odledi i malo omekša, dodati rajčicu, zaliti temeljcem i vodom i krčkati dok meso ne pokaže naznake omekšavanja (čudno je to današnje meso), dodati krumpir narezan na kockice i kuhati dok ne omekša, začiniti po potrebi
utorak, sin je dao prijedlog jer nisam imala ideju što skuhati, špagete bolonjez
sastojci:
oko 1/2 kg mljevenog mesa
2 konzerve od oko 400 g sjeckane rajčice, usitniti u blenderu
1 luk, 3 režnja češnjaka, 2 mrkve, komad celera, šaku peršinovog lista, narezati na sitnije komade i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
sol, papar, suhi timijan i origano, malo bijelog vina, voda po potrebi, žlica koncentrata rajčice
priprema:
na malo ulja pirjati usitnjeno povrće, desetak minuta, dodati meso, posoliti, popapriti, dodati timijan i origano po dva bogata prstohvata, pirjati dok ne ispari tekućina od mesa i ne dobijete sitne komadiće bez rozih tragova, podliti s malo vina, pustiti da ispari, dodati rajčicu, podliti vodom po potrebi i krčkati bar pola sata iako gladno dijete hoće jesti :D i svakako poklopiti, da bolonjez ne napravi puf i ne završi na zidu ;) začiniti još po potrebi, to se podrazumijeva da ne ponavljam baš stalno
i tak, kad sam već bolesna i doma sam, napravila sam i tortu u obliku srčeka, tj. mikser ju je napravio, već sam objavila recept krajem 10. mjeseca, ali neka ga opet, tko ne voli smjese gdje se svi sastojci zajedno miksaju, nije normalan ;)
Sastojci:
šalica = 2,5 dl
2 šalice brašna
2 šalice šećera
3/4 šalice kakaa u prahu
2 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
mrvicu soli
1 šalicu mlijeka
1/2 šalice ulja
1 žličicu ekstrakta vanilije
1 šalicu vruće kave
2 jaja
ovaj put sam ulila i malo ruma, zlu ne trebalo :D
Sve sastojke osim kave staviti u zdjelu za miksanje i pustiti mikser da miješa, ili ručno. Kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kavu i promiješajte dok se sve ne sjedini.
Ulijte smjesu u kalup za tortu kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje ili na neki drugi način pripremili za pečenje, pecite na 175°C 45 minuta.
krema je napravljena od oko 7,5 dl tučenog slatkog vrhnja, zaslađenog šećerom u prahu i s 3-4 žlice domaćeg džema od šumskog voća
s trosjeda sam gledala kroz prozor, pa mi je bilo zanimljivo igranje sunca sa zgradama preko puta
dva sata sam valjda izgubila na ovaj post, morat ću ipak češće pisati :D
Post je objavljen 15.02.2012. u 20:00 sati.