Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

EKONOMIJA ČETVRTKOM: Michel Montignac: "Jedem, dakle mršavim"

S obzirom da je četvrtak na ovom blogu rezerviran kao dan za ekonomske i političke teme, vezano uz knjige koje sam čitala i čije sam prikaze radila za specijalizirani mjesečnik za poduzetnike koji je pod nazivom Slavonski Poduzetnik, a da je ta suradnja završila prilično neslavno (po moj planirani budžet), odlučila sam ih ponovno objaviti na ovaj način, radi vaše zabave, informacije i edukacije.

Današnja tema nije toliko ekonomska, koliko gastronomska, ali možda je mjesec i pol dana nakon Nove godine pravo vrijeme da se podsjetimo kako smo se čvrsto držali (nekih) novogodišnjih odluka.

Mršavite zdravo s Montignacom

Da bi poduzetnik mogao na odgovarajući način odgovoriti na izazove svakodnevnog poslovanja, on mora biti zdrav i fit. No on, dakako, pri tome ne smije gladan i iznemogao. Michel Montignac, jedan od najvećih autoriteta na području suvremene nutricionistike, obraća se upravo modernim zaposlenim pojedincima, pomažući im da uz njegovu metodu smršave i bez muke održavaju postojeću tjelesnu težinu.
Montignac je postao popularan već 1986. godine objavivši svoju prvu knjigu „Kako mršavjeti uz poslovne ručkove“ (koju smo predstavili u jednom od prethodnih brojeva slavonskog Poduzetnika; u Hrvatskoj je objavljena u izdanju Naklade Zadro; op.a.), a ovoga vam puta donosimo i njegovu drugu uspješnicu pod naslovom „Jedem, dakle mršavim“ koja je namijenjena prvenstveno ženama u svim životnim razdobljima (od adolescencije do treće životne dobi) koje nastoje smršavjeti ili održati idealnu tjelesnu težinu.
O Montignacovoj metodi u prvom redu treba reći da to nije dijeta, već se radi o promjeni čitavog stila života i prehrane. Naime, Montignac uzrok globalnom problemu pretilosti vidi u korištenju rafiniranih ugljikohidrata i u činjenici da se danas ritual objedovanja zapostavlja (otud popularnost fast – fooda!) Stoga je glavna Montignacova preporuka za sve one koji imaju koji kilogram viška (ali također i one koji zbog nezdravog načina života imaju druge zdravstvene probleme) povratak tradicionalnoj, osobito mediteranskoj kuhinji koja zbog obilja ribe, morskih plodova i maslinovog ulja u svijetu uživa ugled jedne od najzdravijih kuhinja na svijetu (dobar primjer efektnosti te kuhinje je tzv. „francuski paradoks“, prema kojemu Francuzi unatoč tome što se malo kreću, često puše i piju dosta alkohola, imaju jedan od najmanjih postotaka oboljelih od kardiovaskularnih bolesti).
Da stanje prekomjerne tjelesne težine nije samo ozbiljno, već i alarmantno, svjedoče i najsvježiji podatci iz Hrvatske: u Hrvatskoj 63 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok je pretilo podjednako oko 20 posto muškaraca i žena, a osobito zabrinjava podatak o 12 posto osnovnoškolaca koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu (dok njih 5 posto pati od pretilosti). Broj pretilih u Hrvatskoj, dakako, svake godine raste te se globalno Hrvatska ubraja u tzv. „debele nacije“ – u Europi se po postotku pretilih Hrvatska nalazi na 5. mjestu (iza Malte, Grčke, Turske i Engleske) dok između 194 zemlje na svijetu Hrvatska po broju pretilih zauzima 71. mjesto (neslavni prvak je, dakako, SAD). Ova porazna statistika svakako nas privlači da poklonimo svoje povjerenje Montignacovoj metodi i učinimo nešto za svoje zdravlje.

Michel Montignac: „Jedem, dakle mršavim“ (Naklada Zadro, Zagreb, 2005. godine, prijevod s francuskog jezika: Višnja Ogrizović)




Post je objavljen 16.02.2012. u 19:30 sati.