Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zapečene palačinke s keljem

Ovakva jela pripremaju se od palačinki s jajima, no, ja ovaj put nisam imala jaja doma: pa su moje palačinke bez jaja. rofl Ne morate se držati moje varijante palačinki, za ovaj recept možete napraviti palačinke kakve i inače radite. thumbup
Umjesto kelja, za nadjev možete upotrijebiti i neku drugu zelenjavu (kupus, blitvu, poriluk,...). mah


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Palačinke
250 g brašna
prstohvat soli
250 ml mlijeka
oko 200 ml vode
+
8-10 žlica zobenih (ili pšeničnih, raženih, ječmenih) pahuljica

Nadjev
oko 700 g kelja
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 čajna žlica kumina
sol, papar
oko 150 g naribanog tvrdog sira

Preljev
oko 150 g kiselog vrhnja
naribani tvrdi sir



Za palačinke bez jaja, u posudu stavite brašno i sol pa polako ulijevajte mlijeko i vodu stalno miješajući pjenjačom da se smjesa ne zgruda - i da odbijete tekuću smjesu za palačinke.
Možda će trebati dodati još vode, pogotovo ako se zbog stajanja - dok pečete palačinke - smjesa zgusne.

U tavi zagrijte malo ulja, pa po tavi ravnomjerno posipajte oko 1 žlicu pahuljica i odmah ih prelijte s malo smjese za palačinke, da se rasporedi po tavi. Ispecite tanku palačinku kao što ih i inače pečete: da prvo porumeni s jedne strane, pa ju okrenite i ispecite s druge strane.
Na isti način ispecite i ostale palačinke; za svaku palačinku - nakon zagrijavanja ulja, po tavi posipajte žlicu pahuljica i onda dodajte smjesu.

Image and video hosting by TinyPic

Količina smjese potrebna za jednu palačinku ovisi o veličini tave, o tome ovisi i broj palačinki. Količina potrebnih žlica pahuljica ovisi o broju palačinki – za svaku palačinku 1 žlica.

Image and video hosting by TinyPic


Za nadjev, kelj očistite, operite i narežite na krupnije rezance.

U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa dodajte kelj. Kuhajte ga oko 5 min., da omekša. Kuhano povrće ocijedite i isplahnite hladnom vodom. Prvo ga ostavite u cjedilu da se malo ocijedi, a onda rukama istisnite što više tekućine iz njega.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.

Kelj pomiješajte s obje vrste luka i kuminom pa sve začinite solju i paprom.

Posudu za pečenje namastite.

Na svaku palačinku stavite dio nadjeva od kelja i malo naribanog sira, zarolajte ju i punjene palačinke redajte u posudu za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Palačinke premažite kiselim vrhnjem.
Posudu za pečenje pokrijte aluminijskom folijom i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

Palačinke pecite 20ak min. Zatim ih izvadite, posipajte tvrdim sirom i vratite u pećnicu nepokrivene. Pecite ih par minuta da se sir rastopi (i zapeče – ovisno o vrsti sira).





Post je objavljen 04.11.2011. u 08:08 sati.