Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Prid didovom slikom

Na prvoj povijesnoj superfinalnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 2011, prošle su subote po prvi puta ravnopravno u istoj konkurenciji zapivale muške, ženske i mješovite klape, jedni drugima bok uz bok, kao majstorice i majstori pivači.
Premoćnu pobjedu prvog superfinala, u srcu Dalmacije, zasluženo je odnila istarska klapa Pinguentum iz Buzeta (bravo momci!) pivajući baš ovu pismu.

p.s. ovdje u izvedbi klape Sinj


Prid didovom slikom

Duško Tambača/glazba - Marin Franičević/stihovi

Dide,
svako primaliće,
kad se vratin trudan,
najden se prid tvojon slikon.
I mislin na tvoju mladost
koja se lomila sviton,
na tvoj život pun brige
i teške rabote.

I čujen tvoj glas
i glase svih didih i ocih
ča su kroz stotine godišć
davali Cesaru Cesarovo, a Bogu Božije
sa teško kletvon na justin.

Svako primaliće,
kad se vratin trudan,
najden se prid tvojon slikon.
Sa puno novega otrova
i u duši i u sarcu.
I od tebe išćen snagu
za nove daleke pute.

I čujen tvoj glas
i glase svih didih i ocih
ča su kroz stotine godišć
davali Cesaru Cesarovo, a Bogu Božije
sa teškon kletvon na justin.

Moja dva dida hrvu se u meni. Jedan je bija baš `vakav, sa blagoslovom na usnama, toplim dlanom na obrazu, pun nježnosti i topline, pa i slomjen od umora nikad beštimju izreć, nikad klest ni proklinjat. Drugi je bija baš takav, beštimjama i oporo prociđenon kletvom kroz stisnute usne ličija je svu svoju muku, grub ka i oni panj loze kojega je više nego vlastitu dicu cili život pazija, dariva, suzaman i znojen zaliva. Jedan blag ka ona pupa kruva koju je uz molitvu u vino umaka, drugi oštar ka oni kamen kojeg je motikom cili život po polju cipa. Jedan majstor riči, drugi malo riči a rječite geste. Jedan nemilosrdno prašta, drugi okrutno pamtija. Svaki kako je živija tako je i umra, jedan s blagoslovom na usnama, drugi sa kletvom. Jedan blag, drugi gnjevan, jedan tiho, drugi krikon. Ma oba vaik do srži poštena, oba vaik ljudi, oba težaci, oba sva za dicu svoju, oba stine moje. Didovi moji, moje grane rašeljke i drače. Dvije suprotnosti koje se tučedu, koje nemeru nikako skupa. A jopet... moja dva dida ljubu se u meni. I blagost i ljutina, i oprost i osuda, i blagoslov i beštimja, i molitva i kletva, i svitlost i tama, i noć i dan, i svetinja i prokletinja. Kad prid sobom stojin, stojin prid njihovom slikom. M.B.


Post je objavljen 28.07.2011. u 00:01 sati.