Obožavam grah. Mahune i grašak za mene su živi užas, od njihovog okusa hvata me jeza - zato ih izbjegavam kad god mogu. Ali grah, njega bih jela svaki dan!
Grah sa suhim šljivama
Sastojci
500 g suhog graha
100 g suhih šljiva bez koštica
1 crveni luk, nasjeckan
1 mrkva, očišćena i narezana na kolute
pola čajne žlice kumina
mljevena crvena slatka paprika
ulje
sol, papar
Grah namočite preko noći.
Sutradan ga ocijedite i stavite u lonac s lukom i mrkvom pa sve zalijte vodom. Kad zakuha dodajte sol i kumin pa kuhajte grah da omekša i da se pomalo raskaši (vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko «raskuhan» grah želite, ja ga kuham da se poprilčno raskaši i da «zgusne» tekućinu u kojoj se kuha). Tijekom kuhanja po potrebi dolijevajte vodu, ali vodite računa o tome da na kraju u loncu bude sasvim malo tekućine jer nije cilj skuhati juhu, nego «kremasti» prilog.
Suhe šljive potopite u vruću vodu i ostavite ih da se moče 20-30 min. kako bi omekšale. Zatim ih ocijedite.
U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte šljive, posipajte ih crvenom paprikom i popržite sa svih strana.
Kad je grah kuhan dodajte mu popržene suhe šljive, sve posolite i popaprite i kuhajte zajedno 10ak. min. na laganoj vatri.
Poslužite kao prilog.
Zapečeni grah s mrvicama
Sastojci
500 g suhog graha
1 lovorov list
4 zrna papra
pola čajne žlice kumina
4 žlice krušnih mrvica
slatka mljevena crvena paprika
50 g maslaca
sol, papar
Grah namočite preko noći.
Sutradan ga ocijedite i stavite u lonac s vodom. Kad zakuha dodajte sol, zrna papra, lovorov list, slatku papriku i kumin pa kuhajte grah da omekša i da se pomalo raskaši (vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko «raskuhan» grah želite, ja ga kuham da se poprilčno raskaši i da «zgusne» tekućinu u kojoj se kuha). Tijekom kuhanja po potrebi dolijevajte vodu, ali vodite računa o tome da na kraju u loncu ipak bude malo tekućine (tj. da grah nije potpuno suh, jer ako je previše suh u pećnici će se to sve još više osušiti).
Kuhani grah po potrebi posolite i popaprite pa ga premjestite u namaštenu posudu za pečenje.
U tavi zagrijte maslac i na njemu popržite krušne mrvice pa ih ravnomjerno posipajte po grahu.
Grah stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i zapecite ga (oko 15 min.).
Poslužite odmah, kao prilog.
Grah sa širokim rezancima
Sastojci
300 g suhog graha
300 g širokih rezanaca
1 crveni luk, nasjeckan
mljevena crvena slatka paprika
sol, papar
Grah namočite preko noći.
Sutradan ga ocijedite i stavite u lonac s vodom. Kad zakuha dodajte sol i kumin pa kuhajte grah da omekša i da se pomalo raskaši. Tijekom kuhanja po potrebi dolijevajte vodu, vodite računa o tome da na kraju u loncu ostane dovoljno tekućine (tj. da grah nije potpuno suh, jer ako je previše suh u pećnici će se to sve još više osušiti; i tjestenina će biti previše suha).
U maloj tavi zagrijte malo maslaca pa na njemu ispržite luk posipan crvenom paprikom.
Rezance skuhajte u dovoljnoj količini posoljene vode, ocijedite ih.
U većem loncu zagrijte malo maslaca pa dodajte rezance pa ih zagrijavajte i miješajte da se namaste sa svih strana. Maknite s vatre pa dodajte poprženi luk i kuhani grah s tekućinom u kojoj se kuhao (ne trebate dodati svu tekućinu; a kao je nemate dovoljno, možete dodati vodu). Začinite solu i paprom pa sve dobro promiješajte. Sve stavite u namaštenu posudu za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa zapecite grah s rezancima.
Grah s kokosom
Sastojci
500 g suhog graha
pola čajne žlice kumina
2 crvena luka, nasjeckana
200 ml kiselog vrhnja
pola čajne žlice brašna
2 žlice kokosovog brašna
2 žlice svježeg nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
Grah namočite preko noći.
Sutradan ga ocijedite i stavite u lonac s vodom. Kad zakuha dodajte sol i kumin pa kuhajte grah da omekša.
Kuhani grah ocijedite.
Kiselo vrhnje umutite s brašnom.
U tavi zagrijte malo maslaca pa dodajte luk i popržite ga. Dodajte ocijeđeni grah pa sve pržite oko 5 min. na laganoj vatri.
Na kraju umiješajte kiselo vrhnje, peršinovo lišće, posolite, popaprite i ostavite da zakuha.
Kad zakuha, maknite s vatre, po želji, premjestite u zdjelu, odozgo posipajte kokosovim brašnom i poslužite.
Post je objavljen 24.06.2011. u 08:19 sati.