Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Starosjedioci američkog kontinenta tijekom Američkog rata za nezavisnost

Haudenosaunee – Savez (konfederacija) šest indijanskih naroda

Kao i u svakom ratu tako je bilo i u Američkom ratu za nezavisnost. Nitko nije mogao biti neutralan, strana se morala izabrati ma koliko god to teško i mučno bilo. Američki starosjedioci (Indijanci) iz pet plemena govornog područja Irokeza (Iroquois) još od 1200. godine mirno su živjeli u labavoj konfederaciji pet plemena nazvanoj Haudenosaunee (Duga Kuća)

Dakle, taj 'šumski narod' starosjedioca i prije je bio uključen u ratove koje su vodili došljaci (doseljenici) na tom području, pa je tako bilo i tijekom Američkog rata za nezavisnost. U početku cijeli Savez (konfederacija) Irokeza je na strani Britanaca, a onda se pleme naroda Oneida (narod Velike svete lule) odvaja iz konfederacije i stavlja se u službu mlade Američke kontinentalne vojske.

Dakle, u ovom svom specijalnom dodatku Athumanunh će malo opisati taj Savez, jer na redu je bitka kod Oriskanya koja je u vojnoj povijesti zapisana i kao najkrvavija (po broju poginulih vojnika u jednoj bitci) bitka Američkog rata za nezavisnost.

Photobucket
nekadašnje područje konfederacije Irokeza

Dakle, Savez (konfederacija) pet (šest) plemena indijanskog naroda Irokeza temeljila su plemena Seneke, Cayuga, Onondaga, Oneida, Mohawk (Mohikanac) i Tuscarora koje je primljeno u konfederaciju 1720. godine i dobilo svoje područje na teritoriju Oneida.

Starosjedilački konfederalni Savez naroda 'Duge Kuće' temeljio se na međusobnom nenapadanju plemena u Savezu, a svako je pleme imalo svoju obvezu tijekom održavanja mira i prosperiteta naroda Irokeza. Tako su Senece bili 'čuvari zapadnih vrata Duge Kuće, Mohikanci pak su bili 'čuvari istočnih vrata Duge Kuće', 'svetu vatru' čuvali su Onondage, 'svetu lulu mira' Oneide, a 'sveti wampum' Cayuge.

Način na koji su Irokezi zastupali svoja plemena u konfederalnom savezu umnogome još i danas podsjeća na današnji rad modernog američkog Kongresa, a američki pak Ustav vrlo je sličan (barem onaj u pitanju ljudskih prava i sloboda) Ustavu konfederacije Irokeza.

Photobucket
pripadnik Oneida ratnika 1777. godine

Sve do 1777. godine Irokezi se bore na strani Britanaca, a tada 6. kolovoza 1777. najmanja (brojčano) plemena Oneida i Tuscarora otvoreno se stavljaju na stranu 'kontinentalaca'. Tijekom bitke kod Oriskanya Oneida ratnici u službi su 'kontinentalaca' kao izvidnici kontinentalnog generala Herkimera, oko 150 ratnika Oneida hrabro se bore pod zapovjedništvom generala Gates.

Oko 50-tak Oneida ratnika-lovaca tijekom teške zime pribavlja svježu hranu 'kontinentalcima' koji zimuju u taboru ' Valley Forge'. Osobna kuharica generala Washingtona je žena iz plemena Oneida imena Polly Cooper, a Oneide pak se hrabro bore i pod zapovjedništvom francuskog generala Lafayette.

Krajem 1778. godine preživio je samo mali broj Oneida muškaraca i Kongres im za uslugu daje zemlju u trajno vlasništvo i odaje veliko priznanje, te ih oslobađa vojne obveze. Danas zajednica Oneida broji oko 6000 pripadnika ovoga ponosnog i hrabrog naroda.

Photobucket
zastava (tapiserija) konfederacije Irokeza

Post je objavljen 17.04.2011. u 16:21 sati.