Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Britanski desant na Kip's Bay – 15. rujan 1776.

Ono što će se dogoditi tog jutra nadnevka 15. rujna 1776. u povijesti bitaka ostat će zapisano kao još jedna 'briljantna vojnička zamisao' britanskog generala Howe, ali istodobno i kao njegova 'druga velika greška' tijekom kampanje za uništenje Američke kontinentalne vojske.

Naime, nakon poraza u bitki na Long Islandu i povlačenje na Manhattan, mlada Američka kontinentalna vojska gotovo je pred rasulom, a njezin zapovjednik general Washington pritisnut je neviđenim i vojnički neprihvatljivim problemima.

Sada kao da je to već postalo pravilo, pripadnici američke kolonijalne milicije kukavički napuštaju svoje položaje i prije nego britanski vojnici ispale ijedan metak, a novi problem koji se pojavio bio je masovni odlazak iz redova Američke kontinentalne vojske.

Generala Washington opterećuje i to što ne može zaključiti gdje će se zapravo dogoditi prijelaz britanskih vojnika na otok Manhattan, jer otok je izuzetno dugog i nepovoljnog oblika za obranu, pa je zato general Washington bio i prisiljen podijeliti svoju ionako nespremnu i brojčano nedostatnu vojsku po cijelom otoku, od New Yorka do King's Bridge.

Prvim jutarnjim svjetlostima tog dana 15. rujna generalu Washingtonu, odnosno pripadnicima milicije Connecticut, njih oko 500-tinjak pod zapovjedništvom brigadira William Douglasa bit će napokon kristalno jasno da su Britanci naumili desantirati rijeku East River kod Kip's Bay.

Nausuprot izgladnjelima i pospanima pripadnicima milicije Connecticut stajalo je na samo 200-tinjak metara na vodama East Rivera pet biritanskih ratnih brodova. Reduti koje su Amerikanci na brzinu izgradili nisu baš garantirali neku zaštitu pred brodskim topovima, a poljoprivrednici iz milicije Connecticut gotovo da i nisu imali prave vojničke puške (muškete), naoružani su lovačkim puškama domaće izrade.

Dan je počeo izuzetno velikom vrućinom još uvijek jakog jesenskog sunca, a oko 10 sati brodsko topništvo (oko 80 topova) bez milosti zasulo je redute američkih vojnika na Kip's Bay. Amerikanci nisu mogli glave podignuti, a kad je nakon sat vremena žestoko topničko bombardiranje prestalo i kada su američki vojnici prekriveni pijeskom, prašinom i dijelovima materijala polako počeli dolaziti k sebi čekalo ih je novo iznenađenje.


britanski desant kod Kip's Bay

Iz oblaka prašine izronilo je oko 4000 britanskih vojnika u punom linijskom bojnom složaju. Pripadnici milicije Connecticut zahvaćeni panikom stali su bježati na sve strane bez ikakvog pokušaja otpora britanskim vojnicima, bez ijednog ispaljenog metka, a što je najgore to njihovo panično bježanje zbunit će i ostale američke vojnike kontinentalne vojske koji su pohitali u pomoć njima na Kip's Bay.

Tu se pojavio i sam general Washington, koji je sa svojim stožerom odmah po početku bombardiranja, uputio na Kip's Bay. Uzalud je general Washington pokušavao vratiti svoje vojnike i organizirati obranu. Na kraju je i on sam izgubio živce i bacio svoj trorogi šešir na zemlju zgazio ga i čak počeo prijetiti pištoljem i mačem vlastitim vojnicima zaboravljajući na svoj autoritet zapovjednika, pa su ga njegovi stožerni časnici jedva odvukli kada su britanski vojnici u svojem linijskom nastupanju već bili na nekih 100-tinjak metara od njega. Još uvijek bijesan general Washington bijesno je vikao na svoje vojnike i časnike: 'Sramota, zar ste vi ljudi s kojima ja trebam braniti Ameriku?!'

Brzi prodor britanskih vojnika doveo je u težak položaj generala Israel Putnama i generala Henry Knoxa koji su držali položaj u samom gradu New Yorku, pa su se i oni bili prisiljeni povlačiti prema sjeveru otoka Manhattan, prema Harlemu, a pri tomu su morali ostaviti svu težu opremu i topove.

Ovu briljantnu pobjedu pak britanski general Howe nije iskoristio, zaustavio je svoju vojsku i reorganizirao ju je, pa je manji dio poslao na sjever prema Harlemu, a on sam je s glavninom krenuo zauzeti sada ne branjeni grad New York.

Jutro koje je tek dolazilo dovest će do nove bitke na Harlem Heights, no, iako će i dalje trpjeti poraze, Američka kontinentalna vojska više nikada neće biti u takvoj pogibeljnoj situaciji kakva ju je snašla nakon britanskog desanta kod Kip's Bay.


Post je objavljen 19.02.2011. u 20:49 sati.