Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/smotani007

Marketing

TV Kalendar - u najboljim godinama ;)

Ovih dana, često sam čuo vijest o predivnoj i, mislim jedinoj takve vrste, godišnjici jedne TV emisije. TV kalendar, koji me uobičajeno jutrom „razbuđuje“ dok se lijeno izvlačim iz kreveta. Svakoga me jutra, nekad s više a nekada s manje pozornosti, upozna sa događajima vezanim uz taj dan.
Dugo, doista dugo pratim tu emisiju i, nevjerojatno je koliko sam informacija primio, ali i neka znanja stekao uz nju. Fascinantan je podatak da bi nam trebalo 83 dana da pregledamo sve emisije prikazane u posljednjih 35 godina. Danas se prikazuje slavljenička emisija, koju sam, naravno i ujutro pogledao i, naučio, otkad datira pojam Gardisti – koje je prvi imenovao slavni Napoleon.... i da, opet sam ostao zatečen viješću o Tutankhamunovoj grobnici – jer, prikaz njezina pronalaska opet me podsjetio trenutka kada sam ušao u istu 2001 i ostao nekako bez nekog jačeg dojma – sve je djelovalo hladno, i, naravno prazno.... ali, sve sam to nadoknadio odlaskom u muzej u Kairu gdje sam, doista, osjećao se kao u grobnici.... Puno sam informacija stekao sa kalendarom, ali i podsjetio se na neka, pomalo već zaboravljena znanja. Sve najvažnije obljetnice, događaje, podsjećanje na velikane iz svih grana umjetnosti, života, tehnike, napretka, ali i podsjećanja na tragedije i ljudske nemare, iz Hrvatske ali i iz svijeta, dnevno bivaju obilježeni u ovoj emisiji – ponekad tek osvrtom, a one važnije vijesti popraćene su i filmskim prilozima, tonskim zapisima....
I, kako je rečeno u jubilarnoj emisiji., ova je emisija pronašla podatak da je prvi govor na Hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809 godine a ne 1832 kako se do tada tvrdilo. Prikazane su u njemu i najstarije hrvatske zastave koje sam, prilikom svog posljednjeg putovanja 2002 godine. , i sam vidio u Švedskoj... puno, doista puno je podataka objavljeno u ovoj desetominutnoj emisiji.
No, iskreno, jedan me podatak, ponovljen i danas, fascinirao – do danas, ova je emisija imala samo dva urednika – gospodina Vladimira Fučijaša i gospodina Obrada Kosovca – koji je s početkom Nove, otišao u zasluženu mirovinu. Ovaj me podatak fascinirao i dao mi, ipak, vjere da ima nade u naš razum – jer, eto, u ovoj emisiji nije bilo stalnih rošada Urednika – i, siguran sam, da je i to jedan od bitnih razloga što je ova emisija doživjela ovako lijepu obljetnicu.
Hvala dosadašnjim urednicima na svemu što su nam u ovim emisijama prikazali.
Sretno TV Kalendaru u slijedećih 35 godina ali i novom Uredniku, gospodinu Vladimiru Brnardiću – dugogodišnjem novinaru u redakciji ove emisije.

Ali,... ( ja sam ipak poznat i kao ALIja wink ) imam ipak jednu dilemu??!! Ne znam, nisam siguran kojem podatku sada vjerovati – na službenim stranicama HTV u kojima se spominje ova jubilarna emisija, u današnjoj jubilarnoj emisiji ali i u samom središnjem Dnevniku, spominje se i podatak o 1809 kao godini u kojoj se na Hrvatskom progovorilo u Saboru...a dok sam švrljao tubicom po emisijama kalendara pokušavajući odabrati neku važniju za ovoj post, naišao sam upravo na tu emisiju u kojoj je objavljeno da je 1806 General Vincent Knežević postavši potkapetanom Kraljevstva, svoju zahvalu izrazio na Hrvatskom jeziku. (?!)





Očito se radi o feleru – jer, malo sam prošvrljao netom i naišao na podatak koji je objavio upravo novoimenovani urednik u Podlistku – Hrvatski vojnik (internetsko izdanje)

Na početku Petog koalicijskog rata 1809. izabran je za potkapetana Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te je oko Zagreba okupljao vojsku i hrvatske insurekcijske čete. Pri imenovanju 19. siječnja 1809. zahvalio je hrvatskim govorom, što je bila prva upotreba hrvatskog jezika u Saboru.

Iako feler, nadam se da se u budućnosti neće pojavljivati – 19. siječnja je blizu i siguran sam da ćemo ubrzo saznati odgovor

P.S. i kao što vidite, ništa nisam dirao po kompu ( lapu) a mogu umetnuti link rofl


Post je objavljen 03.01.2011. u 21:00 sati.