Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Irski kolač od jabuka

Ovo je «klasični» rolleyes recept s tendencijom lud da bude drugačiji – a od svega toga ništa tuzan. Većina domaćica ima nekakav svoj recept za biskvit s jabukama (ja nemam svoj recept jer ne volim taj kolač no) – a svi se svode na isto rolleyes. Ni ovaj kolač nije ništa drugačiji: jedina fora je u tome da se jabuke moče u viskiju – ali to se na kraju uopće ne osjeti eek.
U originalnom receptu, potrebno je 5 žlica viskija party, ali u komentarima ispod recepta vidjela sam da su neki već primijetili da se u kolaču ne osjeti viski tuzan, tj. da bi ga trebalo staviti više nut. Zato sam ja stavila 8 žlica – ali ja to nisam osjetila u okusu kolača nono, nikad ne bih rekla da u tom kolaču ima i kap alkohola! headbang
Ovaj recept očito spada u kategoriju «Obećanje: ludom radovanje» burninmad. Ipak, budući da na blogu nemam takav recept za biskvitni kolač s jabukama, i budući da je ovaj kolač definitivno jestiv i ništa mu ne fali (osim obećanog okusa viskija rolleyes) - nek´ se nađe! Možda se nekome svidi. sretan
Nisam upotrijebila smeđi šećer jer ga ne volim, tko hoće, može.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
500 g jabuka
5-8 žlica (irskog) viskija
180 g mekanog maslaca/margarina
125 g (smeđeg) šećera
3 jaja
180 g brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
+
šećer u prahu za posipanje


Jabuke ogulite, narežite na četvrtine, odstranite sredinu s košticama i narežite ih na tanke ploške (debljine oko 5 mm).
Ploške prelijte viskijem i promiješajte, ostavite ih da odstoje tako oko pola sata.

Mekani margarin pjenasto izmiksajte sa šećerom. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro izmiksajte. Na kraju umiješajte brašno, sol i prašak.
Dodajte jabuke zajedno s viskijem u kojem su se močile i sve dobro promiješajte kuhačom.

Smjesu ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim.

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Ako kolač na polovici pečenja previše potamni, pokrijte ga folijom.

Ja sam kolač pekla u limu dimenzija 34 cm x 22 cm i kolač je potamnio već nakon 12 minuta pečenja: zato sam ga pokrila folijom i tako sam ga pekla još 15ak min.
U originalu, kolač se peče 45 min. u okruglom kalupu (zato što je u debljem sloju; moj kolač nije bio u debelom sloju i definitivno je bio pečen za nešto manje od pola sata).


Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja posipajte ga šećerom u prahu.




Post je objavljen 17.12.2010. u 08:09 sati.