Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Veza Korčule i Hiraizumija : )





Veleposlanik RH u Japanu dr. Drago Štambuk sastao se 26. studenoga u veleposlanstvu s nedavno izabranim gradonačelnikom Hiraizumija Masayoshi Sugawarom, direktorom Gradskog ureda za UNESCO-vu baštinu Seijo Saitom i predsjednikom tvrtke Wineland Ltd. Toshaiki Chibom.

Gradonačelnik Sugawara zahvalio se veleposlaniku Štambuku na potpori koju pruža Hiraizumiju u njegovim nastojanjima da se njihov Zlatni hram - Konjikido uvrsti na listu svjetske baštine, te nas obavijestio da su predali zahtjev za njegov upis na UNESCO-vu listu o kojem će se odlučivati u Bahreinu u lipnju 2011.

Veleposlanik Štambuk istaknuo je Marka Pola kao poveznicu sa Hiraizumijem koji u svojoj knjizi Il Millione opisuje Zlatni Hram iz zemlje Zippangu, te druge oblike dosadašnje suradnje Veleposlanstva s istoimenim gradom. Umjesto do sada uvriježenih krajnjih točaka Svilene ceste, Venecije i Nare, veleposlanik Štambuk predložio je konceptualno širu interpretaciju iste s krajnjim odrednicama Korčulom (kao mjestom Markovog rođenja) i Hiraizumijem (kao odredištem njegova sna). Istaknuo je ljepotu čuvenoga Zlatnoga hrama i visokoetički utopijski koncept jodo (čiste zemlje), temeljen na budističkim principima iz vremena vladavine porodice Fujiwara, te naglasio da upravo Zlatni hram treba biti osnova za upis na UNESCO-vu listu. Predložio je suradnju s poznatim japanskim arhitektima poput Kazuyo Sejime i Tadao Anda koji bi mogli dati arhitektonsko rješenje u kojem bi se vrijednost Zlatnog hrama bolje istaknula, zamjenom betonskoga skloništa nad hramom s novom transparentom strukturom.

Nastavno na inicijativu koju je započeo veleposlanik Štambuk prošle godine, novi gradonačelnik je kazao da podržava uspostavu prijateljstva između Korčule i Hiraizumija, te kako planira nastaviti rad svojega prethodnika s ciljem ostvarenja bolje suradnje između Hrvatske i Japana.


* izvor - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH,Veleposlanstvo
Republike Hrvatske u Japanu,Tokyo



Post je objavljen 03.12.2010. u 00:03 sati.